• Посилання скопійовано

Визначено процедуру надання Мінфіном узагальнюючих податкових консультацій

Мінфін затвердив Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій

Визначено процедуру надання Мінфіном узагальнюючих податкових консультацій

Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій затверджено наказом Мінфіну від 27.09.2017 р. №811. Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (поки що офіційно не опублікований, про це повідомимо додатково).

 

Як та у які строки надаватимуться УПК

Визначено, що узагальнюючі податкові консультації (далі - УПК) надаватимуться:

  • за результатами періодичного узагальнення індивідуальних податкових консультацій, наданих контролюючими органами платникам податків. Відповідно ДФСУ доручено щокварталу, не пізніше 05 числа місяця, що настає за кожним календарним кварталом, надавати Мінфіну узагальнену інформацію про результати практичного застосування законодавства з питань оподаткування, сплати ЄСВ разом із пропозиціями щодо необхідності надання УПК;
  • у разі наявності обставин, що свідчать про неоднозначність окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Узагальнюючі податкові консультації затверджуватиме наказами Мінфін. Водночас такі УПК будуть оприлюднюватись на офіційному веб-сайті Мінфіну протягом 5 календарних днів з дня їх надання.

У разі скасування судом наказу Мінфіну про затвердження УПК буде надана нова податкова консультація з урахуванням висновків суду.

Узагальнюючі податкові консультації не є нормативно-правовими актами.

 

Структура УПК

Узагальнююча податкова консультація має містити:

  • тему консультації;
  • визначення податку, збору, обов'язкового платежу, питань їх адміністрування, щодо яких надається консультація;
  • опис питань, що порушуються;
  • посилання на конкретні норми законодавства, щодо яких надається консультація;
  • обґрунтування застосування норм законодавства;
  • стислий висновок за результатами аналізу щодо практичного застосування норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган.

Крім того, УПК може містити відповіді на декілька питань, об'єднаних однією темою.

За потреби узагальнююча податкова консультація може включати приклади до окремих ситуацій, які можуть мати місце в діяльності платників податків.

 

Строки дії УПК

Узагальнююча податкова консультація буде вважатися чинною до моменту визнання наказу Мінфіну про її затвердження таким, що втратив чинність, або скасування судом такого наказу Мінфіну.

У Порядку визначено, що не може бути притягнуто до відповідальності, в тому числі фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до УПК, за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

Протягом 30 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням суду про скасування наказу про затвердження УПК Мінфін з урахуванням висновків суду повинен опублікувати нову УПК.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»