• Посилання скопійовано

Зміни до форми № 20-ОПП: приклади заповнення

Мінфін вніс зміни до форми № 20-ОПП та доповнення до порядку її подання, які набрали чинності 8 грудня. Що саме змінилося і як правильно заповнювати - на прикладах від редакції "Дебету-Кредиту"

Зміни до форми № 20-ОПП: приклади заповнення

Як ми повідомляли раніше, Мінфін наказом від 06.10.2017 р. №839 затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборівНаказ набрав чинності сьогодні, 8 грудня 2017 року (через 10 днів з дня його офіційного опублікування). Також про нього ми розповідали тут>>

Наказом, серед іншого, підкориговано порядок подання та заповнення Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф.№20-ОПП, а саме:

1) уточнено порядок подання та заповнення форми №20-ОПП у разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України;

2) до розділу 3 форми № 20-ОПП (таблична частина) додано графу 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)»  та додано новий пункт у Пам’ятку, у якому дано пояснення щодо заповнення цієї графи.

Нижче покажемо на взаємопов’язаних прикладах  заповнення форми №20-ОПП у різних випадках для одного й того самого підприємства. Всі адресні дані та реєстраційні номери у прикладах умовні.

 

Приклад 1. Новостворене підприємство зареєстроване в Оболонському районі м. Києва. Воно подає форму №20-ОПП про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, що знаходяться у різних областях України.

Відповідно до п. 8.4 Порядку №1588, форму №20-ОПП слід подати протягом 10 р.д. після реєстрації чи відкриття вищевказаних об’єктів. У прикладі припустимо, що з моменту реєстрації права власності на офісне приміщення не минуло 10 р.д., а магазини були відкриті після реєстрації офісу та до подання форми №20-ОПП.

Отже, підприємство відображає у формі №20-ОПП головний офіс та три роздрібні магазини, що знаходяться в орендованих приміщеннях в інших адміністративних одиницях. Одночасно підприємство ставить позначку у графі 11, за якою його візьмуть на облік за неосновним місцем обліку у ДПІ, що обслуговують адміністративну одиницю, вказану у графах 6 та 7. Ця позначка звільняє підприємство від подання форми № 17-ОПП до цих ДПІ.

 

Приклад 2. Створення відокремленого підрозділу підприємства з місцезнаходженням за межами України.

Підприємство створює представництво у Білорусі. Дата створення – 11.12.2017 р.

Протягом 10 р.д., до 26.12.2017 р. включно, підприємство повинно подати до ДПІ за основним місцем обліку  в Оболонському районі м. Києва форму №20-ОПП у паперовому вигляді. У цій формі слід відобразити інформацію лише про новостворений підрозділ.

 

Приклад  3. Підприємство подає форму № 20-ОПП про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.  А саме – про новий автомобіль, який підприємство придбало у власність, а також про зміни щодо приміщення магазину, яке було придбано у власність.

Відповідно до п. 8.4 Порядку № 1588, форму № 20-ОПП слід подати протягом 10 р.д. після державної реєстрації придбання приміщення та реєстрації  автомобіля в органах поліції.

Припустимо, що реєстрація придбання приміщення відбулася 11.12.2017 р., а реєстрація автомобіля – 12.12.2017 р. Підприємство повинно подати повідомлення формою № 20-ОПП про магазин не пізніше 26.12.2017 р., а повідомлення про автомобіль – не пізніше 27.12.2017 р. Можна відобразити все в одному повідомленні за формою 20-ОПП, але при цьому слід дотримуватися 10-денного строку, що відлічується від події, яка відбулася найраніше.

 

Приклад  4. Підприємство подає форму № 20-ОПП про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність,  а саме – про продаж автомобіля, який підприємство раніше придбало у власність.

 

Приклад  5. Підприємство ліквідується та подає форму № 20-ОПП про всі об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність,  що були відображені раніше. Тепер ці об’єкти закриваються.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»