• Посилання скопійовано

Затверджено новий перелік держав, операцій з резидентами яких є контрольованими

27 грудня Уряд затвердив перелік держав (територій), операцій з резидентами яких визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення

Затверджено новий перелік держав, операцій з резидентами яких є контрольованими

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну. Перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України, затверджений постановою КМУ від 27.12.2017 р. №1045. Постанова набере чинності з 1 січня 2018 року.

Переглянути перелік можна тут (завантажити)>>

 

У чому суть?

Оскільки відбулися зміни критеріїв формування переліку, Мінфін напрацював новий перелік держав (територій), операцій з резидентами яких визнаються контрольованими.

Критерії, за якими відбувався відбір:

  • держави (території), у яких ставка податку на прибуток підприємств на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні (тобто нижча 13 %);
  • держави, з якими Україною не укладені міжнародні договори з положеннями про обмін інформацією;
  • держави, компетентні органи яких не забезпечують своєчасний та повний обмін податковою та фінансовою інформацією на запити ДФС.

При розгляді критерію щодо ставки податку на прибуток підприємств, яка на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні, була врахована не лише основна ставка, а й пільгові ставки для окремих галузей, територій, видів діяльності.

Операції з контрагентом, зареєстрованим у державі (на території), включеній до зазначеного переліку, визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення з 1 січня звітного року, наступного за календарним роком, у якому держави (території) було включено до такого переліку, щодо них подається звіт до контролюючих органів.

До переліку увійшли 85 держав (територій).

У порівнянні з попереднім переліком, до нового додалися такі країни як Гваделупа, Гватемала, Французька Гвіана, Співдружність Домінікани, Домініканська Республіка, Естонія, Іран, Куба, Лаос, Латвія, Ліван, Маврикій, Мальта, Марокко, Монако, ОАЕ, Сінгапур, Грузія, Угорщина.

 

Що це дає?

1) Запобігає ухиленню від сплати податків та розмиванню податкової бази.

2) Забезпечує оподаткування прибутку в країні його створення, що дозволить збільшити надходження до державного бюджету України.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»