• Посилання скопійовано

Прибуток за договором про спільну діяльність: що з оподаткуванням?

Податківці надали роз'яснення щодо оподаткування доходу, отриманого за результатами діяльності договору про спільну діяльність, та порядку подання звітності за таким договором

Прибуток за договором про спільну діяльність: що з оподаткуванням?

До фіскалів звернулося ТОВ, яке повідомило що є платником IV групи єдиного податку, ПДВ та є оператором спільної діяльності відповідно до договору простого товариства. Товариство запитує, як оподаткувати прибуток за договором про спільну діяльність. 

З огляду на звернення, ДФСУ у листі від 02.01.2018 р. №6/6/99-99-12-02-01-15/ІПК зазначає: 

 

Щодо реєстрації платником ПДВ 

Платником  ПДВ в обов'язковому порядку має бути зареєстрована особа - договір про спільну діяльність без утворення юрособи, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такому договору протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування ПДВ).

 

Щодо подання податкової декларації з ПДВ 

Договір про спільну діяльність без утворення юридичної особи, зареєстрований платником ПДВ зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, та сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених ПКУ  та законами з питань митної справи.

 

Щодо оподаткування доходу, отриманого за результатами діяльності договору про спільну діяльність, та порядку подання звітності договором про спільну діяльність

Оператор спільної діяльності зобов’язаний складати окремий баланс, звіт про фінансові результати, а також форми, необхідні учасникам спільної діяльності без створення юридичної особи для складання власної фінансової звітності з урахуванням результатів спільної діяльності, своєї частки в активах і зобов’язаннях.

Для відображення операцій зі спільної діяльності у бухобліку та розкриття відповідної інформації у фінансовій звітності підприємства, організації та інші юридичні особи усіх форм власності (крім бюджетних установ), які провадять таку діяльність, використовують Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку спільної діяльності без створення юридичної особи, затверджені наказом Мінфіну від 30.12.2011 р. № 1873.

Отже, у разі отримання прибутку в межах договору про спільну діяльність, такий прибуток розподіляється пропорційно вартості вкладів учасників у спільне майно, якщо інше не передбачено договором. Сума прибутку, отриманого кожним учасником договору простого товариства у межах спільної діяльності, є доходом кожного учасника та підлягає включенню з метою оподаткування до складу доходу окремої юрособи — учасника простого товариства.

***

Читайте також: Чи мають право підприємці-"єдинники" укладати договори про спільну діяльність

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»