• Посилання скопійовано

Отримали в подарунок квартиру чи авто від брата чи сестри: які наслідки в оподаткуванні та звітуванні?

Податківці розповіли про правила оподаткування та звітування у разі отримання подарунку від родичів другого ступеня споріднення

Отримали в подарунок квартиру чи авто від брата чи сестри: які наслідки в оподаткуванні та звітуванні?

ДФС у індивідуальній консультації від 22.03.2018 р. №1184/З/99-99-13-02-03-14/ІПК насамперед навели перелік членів сім'ї, яких віднесено до другого ступеню споріднення.

Членами сім'ї фізособи другого ступеня споріднення для цілей оподаткування ПДФО вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки. Це передбачено пп. 14.1.263 ПКУ

Але з 01.01.2017 р. відповідно до пп. "а" пп. 174.2.1 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини/дарування, що успадковуються/отримуються у дарунок членами сім’ї спадкодавця/ дарувальника другого ступеня споріднення.

Тож, ані ПДФО, ані військовий збір у такому разі сплачувати не потрібно.

До того ж таких осіб звільнено й від подання декларації про доходи саме у разі отримання дарунку. Це встановлено п. 174.3 ПКУ.

Проте за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Якщо ж декларацію про доходи потрібно буде подати за іншими підставами (їх можна переглянути тут), то отримане в дарунок рухоме та нерухоме майно слід буде відобразити у відповідному розділі декларації "Відомості про власне нерухоме (рухрме) майно та/або про майно, яке надається в оренду (суборенду)".

***

Читайте також: ДФСУ нагадує: члени сім'ї другого ступеня не зобов'язані звітувати про отримання спадщини

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»