• Посилання скопійовано

Нова довідка про відсутність заборгованості та порядок її надання – в проекті від Мінфіну

Мінфін оприлюднив проект нових форм довідки про відсутність заборгованості, заяви про її надання та Порядку надання

Нова довідка про відсутність заборгованості та порядок її надання – в проекті від Мінфіну

Міністерство фінансів оприлюднило проект свого наказу «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи»  (завантажити). 

Проектом наказу передбачено нормативне врегулювання питання надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, підвищення ефективності проведення публічних закупівель та поліпшення обслуговування платників.

Зокрема, пропонується затвердити:

  • нову Довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (завантажити);
  • нову Заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (завантажити);
  • Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів,  контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (завантажити).

Заява подається платником (на його вибір):

  1. у паперовій формі до ДПІ за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. У випадку подання заяви до державної податкової інспекції вона передається до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі – уповноважений орган);
  2. в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Заява складається з обов’язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачена необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником.

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом п’яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви про надання Довідки органом, до якого її було подано.

За відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу та/ бо недоїмки зі сплати єдиного внеску та/або іншої заборгованості з платежів (у т. ч. розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, уповноваженим органом формується Довідка.

Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. У Довідці обов’язково зазначається термін її дії.

У разі якщо платник не отримав Довідку, сформовану у паперовій формі до закінчення строку її дії, така Довідка зберігається в уповноваженому органі.

Довідка надається за вибором платника, зазначеним у заяві, у паперовій або електронній формі.

Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано заяву про надання такої Довідки.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

За наявності у платника податкового боргу та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, платнику готується лист (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо надання Довідки. Лист вручається особисто платнику (його законному чи уповноваженому представникові) або надсилається платнику у порядку, встановленому статтею 42 ПКУ.

Планується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту наказу можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за адресою: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 Міністерство фінансів України, e-mail: Tverdokhlib@minfin.gov.ua

***

Читайте також: Як можна отримати в ДФС довідку про відсутність заборгованості? 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»