• Посилання скопійовано

Як місцеві органи мають встановлювати ставки податків та зборів? – позиція ДРС

ДРС оприлюднила роз’яснення щодо прийняття місцевою владою рішень про встановлення турзбору та інших місцевих податків та зборів або змін до цих рішень

Як місцеві органи мають встановлювати ставки податків та зборів? – позиція ДРС

Департамент державної регуляторної політики ДРС оприлюднив роз’яснення щодо прийняття ОМС рішень про встановлення туристичного збору та інших місцевих податків та зборів або змін до цих рішень, прийнятих на реалізацію положень Закону України від 23.11.2018 р. №2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Законом України від 23.11.2018 р. №2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон №2628) змінено механізм оподаткування та адміністрування туристичного збору.

Зокрема:

  • розширено коло платників туристичного збору;
  • уточнено перелік осіб, які не можуть бути платниками цього збору, та перелік податкових агентів (перелік яких має оприлюднюватися на офіційному веб-сайті відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі – Рад));
  • змінено базу оподаткування, порядок обчислення та сплати податкових зобов’язань;
  • запроваджено диференціацію граничних ставок туристичного збору в залежності від виду туристичної послуги (внутрішній або в’їзний туризм) за одну добу тимчасового розміщення однієї особи у місцях проживання (ночівлі).

Для забезпечення умов справляння туристичного збору Радам надано право не тільки затверджувати ставки туристичного збору, але і затверджувати порядок сплати цього збору податковими агентами за їх місцезнаходженням, а також надано право запровадження сплати туристичного збору авансовими внесками.

У зв’язку із зміною механізму оподаткування та адміністрування туристичного збору з 01 січня по 31 грудня 2019 року до рішень про встановлення туристичного збору та/або про внесення змін до таких рішень вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» не застосовувати (п. 52 розд. I та ч. 3 Прикінцевих положень Закону №2628).

Тобто, у 2019 році до рішень органів місцевого самоврядування про встановлення туристичного збору та/або про внесення змін до таких рішень вимоги щодо реалізації процедур, передбачених Законом України від 11.09.2003 р. №1160 «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі – Закон №1160), можуть не застосовуватися.

При прийняті рішень про встановлення інших місцевих податків і зборів (крім, туристичного збору) на 2020 рік органи місцевого самоврядування мають дотримуватися процедур, передбачених Законом №1160.

У разі прийняття органами місцевого самоврядування рішень, положеннями яких одночасно встановлюються декілька місцевих податків і зборів (у тому числі, туристичний збір) на 2020 рік, такі рішення також потребуватимуть реалізації процедур, передбачених Законом №1160.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»