• Посилання скопійовано

Податок на Google, Facebook та інші електронні послуги від нерезидентів – Комітет ВРУ за!

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує прийняти за основу законопроєкт №4184

Податок на Google, Facebook та інші електронні послуги від нерезидентів – Комітет ВРУ за!

2 жовтня Д. Гетманцев та ще кілька нардепів зареєстрували у ВРУ законопроєкт №4184. Ним пропонується доповнити ПКУ нормами щодо скасування оподаткування  доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та нормами щодо удосконалення порядку  оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам. Докладно про нього ми розповідали тут.

2 листопада цей законопроєкт розглянуто на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та рекомендовано прийняти за основу.

«Це так званий «податок на Google». Два істототні положення законопроєкту. По-перше, ми скасовуємо податок на репатріацію з доходів від реклами. Цей податок стримує розвиток рекламних послуг. По-друге, натомість вводимо для осіб, які здійснюють послуги у сфері електронної комерції, спрощену процедуру реєстрації та сплати податку на додану вартість на послуги, що вони надають в Україні. Зараз склалася така ситуація, коли такі гіганти як Facebook, Viber та інші не сплачують ПДВ. За підрахунками бюджет недоотримує тільки від рекламних послуг 3 млрд грн», - зазначив Голова Комітету Данило Гетманцев.

За його словами, представники великих корпорацій зауважили, що така процедура діє в 20 юрисдикціях і вони готові сплачувати в Україні, якщо їм буде надана така можливість. Законопроєкт, зокрема, підтримує й Міністерство цифрової трансформації.

Якщо ВРУ підтримає законопроект, то він набере чинності з дня наступного за днем його опублікування, та застосовуватиметься до звітних (податкових) періодів з 1 січня 2022 року.

Водночас передбачено і перехідну норму, за якою особа нерезидент зі загальною сумою від здійснення ним операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташовано на митній території України, за 2021 календарний рік сукупно перевищує суму в 1 млн грн до 31 березня 2022 року включно подає заяву про реєстрацію особи нерезидента як платника податку.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»