• Посилання скопійовано

Порядок застосування податкової застави зміниться

ДПСУ оприлюднила проєкт змін до Порядку застосування податкової застави податковими органами. Зокрема, його доповнено новим розділом VІІ «Особливості поводження із заставним майном у разі його відчуження у процесі приватизації»

Порядок застосування податкової застави зміниться

28 лютого 2023 року ДПСУ оприлюднила проєкт Наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку застосування податкової застави податковими органами» (завантажити).

Його розроблено на виконання законів № 2719-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» та №2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Зокрема, Порядок доповнено новим розділом VІІ «Особливості поводження із заставним майном у разі його відчуження у процесі приватизації» відповідно до Закону № 2719-ІХ. Цей розділ визначає особливості поводження із заставним майном у разі продажу у процесі приватизації державного або комунального майна у складі єдиного (цілісного) майнового комплексу державного або комунального підприємства, майна Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт».

Також проєктом наказу передбачається внести зміни щодо розширення сфери застосування інструменту зупинення видаткових операцій на рахунках платника, відкритих у банках, фінансових установах, і на рахунки, відкриті у небанківських надавачів платіжних послуг, а також електронні гаманці платника, відкриті у емітента електронних грошей.

У проєкті враховано й вимоги Закону «Про електронні комунікації», положеннями якого змінено термінологію законодавства у сфері електронних комунікацій, зокрема термін «інформаційно-телекомунікаційна система» замінено терміном «інформаційно-комунікаційна система», Закон України «Про телекомунікації» визнано таким, що втратив чинність, та змінено назву Закону України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах».

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім пункту 2 Змін до Порядку застосування податкової застави податковими органами, затверджених цим наказом, який набере чинності одночасно з набранням чинності Законом №2888-ІХ. А поки що зауваження та пропозиції до проєкту наказу приймаються протягом одного місяця з дати його оприлюднення на вебпорталі ДПС у письмовій або електронній формі за адресами:

  • Державна податкова служба України, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053, e-mail: post@tax.gov.ua;
  • Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008, e-mail: infomf@minfin.gov.ua;
  • Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@drs.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»