• Посилання скопійовано

Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО зміниться

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків»

Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО зміниться

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків» (завантажити).

Проєктом акта передбачено під час надання адміністративних послуг, пов’язаних із реєстрацією фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, надати можливість застосування відображення в електронній формі інформації, що міститься, зокрема, у посвідці на постійне проживання (е-посвідка на постійне проживання), посвідці на тимчасове проживання (е-посвідка на тимчасове проживання).

Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон. У разі пред’явлення громадянами України е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон контролюючі органи забезпечують перевірку таких документів у порядку, визначеному законодавством.

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) громадянин України, який проживає на території України, а також іноземець чи особа без громадянства, які на законних підставах постійно або тимчасово проживають на території України, пред’являє витяг з реєстру територіальної громади. Внутрішньо переміщена особа пред’являє довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого Постановою КМУ від 01.10.2014 року № 509.

Крім того, запропоновано у визначених Положенням формах документів таких, як: облікова картка фізичної особи – платника податків (далі – Облікова картка); повідомлення фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – Повідомлення); заява про зміну даних, що вносяться до Облікової картки або Повідомлення (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта), в інформації про місце народження та про місце проживання передбачити новий реквізит «Назва територіальної громади».

Передбачено ведення адресних даних платників податків у контролюючих органах з використанням Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

Під час заповнення зазначеного реквізиту слід керуватися наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 року № 290 «Про затвердження Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад» (далі – наказ № 290).

Також проєктом акта передбачено під час оформлення паспорта громадянина України вперше та здійснення ідентифікації особи здійснювати інформаційну взаємодію між електронними інформаційними ресурсами Державної міграційної служби України та ДПСУ з метою перевірки реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або інформації про відмову від його прийняття (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття зазначеного номера та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган). Таку інформаційну взаємодію між електронними інформаційними ресурсами ДПС та ДМС запропоновано здійснювати засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів відповідно до Положення про електронну взаємодію електронних інформаційних ресурсів, затвердженого постановою КМУ від 08.09.2016 року №606.

У нових редакціях буде викладено додатки до Положення:

  • Додаток 2. Облікова картка фізичної особи – платника податків (форма №1-ДР);
  • Додаток 3. Картка платника податків;
  • Додаток 5. Довідка  про зміну реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • Додаток 6. Журнал видачі документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та/або внесення до паспорта у формі книжечки даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;
  • Додаток 7. Журнал видачі довідок про зміну реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • Додаток 8. Повідомлення фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • Додаток 10. Повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • Додаток 11. Журнал обліку повідомлень за формою № 1П / заяв за формою № 5ДРП осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • Додаток 12.  Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;
  • Додаток 13. Заява про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією (за наявності) та номером паспорта;
  • Додаток 14. Заява щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору;
  • Додаток 15. Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору;
  • Додаток 16. Журнал надання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»