• Посилання скопійовано

ДПСУ врегулює порядок обліку платників податків з ТОТ

Запропоновано переглянути окремі положення Порядку обліку та ще деяких наказів Мінфіну з метою визначення особливостей обліку платників з місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованих територіях

ДПСУ врегулює порядок обліку платників податків з ТОТ

8 травня 2023 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства фінансів України».

Порядок приведуть у відповідність до:

  • Закону №2042-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України»;
  • Закону №2217-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України»;
  • Закону №2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Як зазначено у пояснювальній записці, запропоновано переглянути окремі положення Порядку обліку та норми деяких наказів Міністерства фінансів України щодо визначення особливостей обліку платників з місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованих територіях.

У Порядку обліку визначено особливості обліку для платників податків, податковою адресою яких є тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя або тимчасово окупована територія у Донецькій та Луганській областях. У зв’язку зі змінами, внесеними Законом №2217-Х, ознаки, за якими обліковуються платники податків в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб: «податковою адресою є тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» та «податковою адресою є тимчасово окупована територія у Донецькій та Луганській областях», приводяться у відповідність до законодавства. Також втрачають чинність норми наказів, які втратили свою актуальність.

Норми Порядку обліку, які стосуються відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах, доповнюються аналогічними нормами щодо відкриття рахунків у небанківських надавачів платіжних послуг або електронних гаманців у емітентів електронних грошей.

Положення розділу II та окремих пунктів інших розділів Порядку обліку щодо податкового номера приводяться у відповідність до нової редакції пункту 63.6 ПКУ.

Відповідно до змін, внесених Законом №2042-ІХ, уточнюються положення Порядку обліку в частині сплати податків і зборів у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання. Зокрема, зазначається, що у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством загальнодержавних податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Пункт 5.4 розділу V Порядку обліку викладено в новій редакції, якою усунено дублювання процедур та встановлено, що взяття на облік іноземної компанії у разі, коли єдиною та першою підставою для взяття на облік є підстава отримання іноземною компанією статусу податкового резидента України, здійснюється згідно з Порядком взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України, затвердженим наказом Мінфіну від 13.12.2021 р. №663.

Крім того, розділ ХІ Порядку обліку доповнено новим пунктом 11.2, яким передбачено, що заяву за формою №8-ОПП можливо подати особисто платником податків або представником, уповноваженою на це особою, поштою або в електронній формі.

Також проєктом наказу спрощується форма заяви про взяття на облік нерезидента або його відокремленого підрозділу (форма №1-ОПН).

Проєктом вносяться й інші зміни, спрямовані на удосконалення обліку платників податків.

У разі затвердження наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проєкту наказу приймаються протягом одного місяця з дати його розміщення на офіційному вебпорталі ДПС на адреси: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, електронну – post@tax.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»