• Посилання скопійовано

Коли ВРУ прийме закон щодо скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС?

З тексту Меморандуму з МВФ прийняття ВРУ законопроєкту №8401 щодо повернення податкових правил довоєнного часу заплановано на кінець червня 2023 року. Тож до вирішення цього питання залишилося не так багато часу

Коли ВРУ прийме закон щодо скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС?

Нагадаємо, що ще 20 лютого 2023 року відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. На ньому, зокрема, ухвалено рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу урядовий законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». 

Метою законопроєкту є виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08.12.2022, відповідно до якого, поміж іншого, Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.
12 травня Южаніна у своєму пості в Телеграм-каналі поділилася дедлайном виконання вимог  Меморандуму з МВФ.
За його текстом до кінця травня передбачено виконання Україною 5 структурних маяків у фіскальній сфері: 
  • набрання чинності другими змінами до бюджету на 2023 рік (кінець квітня 2023 року);  
  • внесення до ВРУ законопроєкту щодо відновлення дії та посилення статті 52 Бюджетного кодексу, щоб обмежити внесення змін до закону про бюджет (кінець травня 2023 року);   розробка плану заходів, в тому числі для вирішення ключових проблем, виявлених внаслідок проведення опитування платників податків, який стане внеском у дорожню карту Національної стратегії доходів (кінець травня 2023 року);  
  • подання до ВРУ законопроєкту, який відновить статті Бюджетного кодексу, що встановлюють ліміти на видачу державних гарантій з чіткими критеріями щодо їх застосування (в тому числі для пріоритетних секторів) (кінець травня 2023 року);
  • введення в дію змін до Бюджетного кодексу та відповідної нормативно-правової бази для підвищення прозорості і підзвітності спеціальних рахунків і консолідації їх на рівні сектору загальнодержавного управління як спеціального фонду державного бюджету (кінець травня 2023 року).  
А от затвердження законопроєкту про податкову політику та адміністрування податків, підготовленого в рамках Моніторингової програми із залученням Ради виконавчих директорів МВФ (тобто прийняття Верховною Радою законопроєкту №8401 про повернення довоєнних правил оподаткування), то реалізацію українською владою цього маяка заплановано на кінець червня 2023 року.
***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»