• Посилання скопійовано

Президента просять накласти вето на скасування воєнних податкових пільг: вже понад 20 тис. підписів петиції

Нагадаємо, 5 червня на сайті Президента було зареєстровано петицію із проханням накласти вето на законопроєкт №8401. Автор петиції наголосив, що обставини, які стали причиною прийняття податкових пільг, нині не зникли. Петиція набрала понад 20 тис. голосів

Президента просять накласти вето на скасування воєнних податкових пільг: вже понад 20 тис. підписів петиції

Нагадаємо, що 29 травня ВРУ у І читанні прийняла законопроєкт №8401 щодо скасування з 1 липня 2023 року мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи за порушення норм ПКУ, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами тощо.

А 30 червня 2023 року ВРУ підтримала цей законопроєкт у другому читанні.

Підкреслимо, що окремо бізнес вже звертався до влади з приводу відтермінування скасування цих пільг.

При цьому Гетманцев вважає, що всі адекватні, нормальні люди, включаючи бізнес, підтримують це рішення, оскільки податки сплачуються армії за власну безпеку, за власне майбутнє. Безперечно, є невдоволені таким рішенням, однак йому важко пояснити їхню позицію.

А 5 червня на сайті Президента було зареєстровано петицію із проханням накласти вето на законопроєкт №8401 "Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану".

Цим документом пропонується «установити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 01 липня 2023 року, зокрема скасувати:

  • можливість для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
  • можливість для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок; зупинення проведення документальних перевірок;
  • зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій / програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Зараз зазначений законопроєкт розглядається Верховною Радою й існує велика ймовірність його прийняття.

Автор петиції підкреслив, що обставини, які стали причиною прийняття податкових послаблень, нині не зникли. В Україні діє воєнний стан, і українці, як і український бізнес, майже щодня живуть під обстрілами, ракетними ударами, живуть годинами і днями без будь-якого централізованого енергопостачання.

До Президента звертаються із проханням накласти вето на законопроєкт №8401 "Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану" за умови його прийняття Верховною Радою України.

Станом на 6 липня петиція вже набрала понад 20 тис. голосів.

Якщо петиція набере 25 тисяч голосів, Президент повинен буде її розглянути та надати свою відповідь.

Ознайомитися з текстом петиції та приєднатися до підписання можна за посиланням. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»