• Посилання скопійовано

Порядок обліку платників податків і зборів та форма №20-ОПП зміняться: проєкт Мінфіну

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким вносяться зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Зокрема, у новій редакції буде викладено форму №20-ОПП

Порядок обліку платників податків і зборів та форма №20-ОПП зміняться: проєкт Мінфіну

6 серпня 2024 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується:

1) затвердити зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (завантажити);

2) викласти у новій редакції:

  • Заяву про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (завантажити);
  • Довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру за формою №34-ОПП (завантажити);
  • Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою №30-ОПП  (завантажити).

 

Чому вносяться зміни?

Основною метою проєкту наказу є приведення положень Порядку обліку платників податків і зборів у відповідність до законодавства, зокрема:

  • Закону від 01.12.2022 №2801-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації»,
  • Закону від 14.07.2023 №3257-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави»,
  • Закону від 23.02.2024 №3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства»,
  • Закону від 18.06.2024 №3813-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства».

Також метою проєкту наказу є реалізація в Порядку окремих положень Закону від 16.11.2021 №1875-IX «Про медіацію», Закону від 11.04.2023 №3037-IX «Про особливості припинення державних підприємств за рішенням Фонду державного майна України» та удосконалення окремих положень Порядку, під час практичного застосування яких було виявлено таку необхідність.

 

Що саме зміниться?

Як зазначено у пояснювальній записці, питання обліку договорів про спільну діяльність та договорів управління майном запропоновано викласти окремо, удосконалити положення Порядку щодо перших і не змінювати щодо других. Згідно з п. 180.1 ПКУ за обома видами договорів при їхньому здійсненні уповноважені 
особи / управителі майна можуть бути платниками ПДВ. Однак за частиною договорів про спільну діяльність уповноважені особи під час виконання договорів відповідно до пп. 212.1.15 ПКУпп. 252.1.3 ПКУ можуть бути платниками акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового / рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Такі особливості передбачено врахувати в змінах до пункту 3.6 розділу ІІІ Порядку.

Якщо нерезидент має кілька постійних представництв у різних регіонах України, цей нерезидент визначає оподатковуваний прибуток у порядку, встановленому пп. 141.4.7 ПКУ, окремо щодо кожного постійного представництва. Нерезидент складає та подає окремі податкові декларації з податку на прибуток підприємств щодо кожного постійного представництва за їхнім місцезнаходженням. Відповідно з урахуванням правила першої події, установленого п. 64.5 ПКУ, за місцезнаходженням свого постійного представництва, яке було створено першим, нерезидент реєструється платником податку на прибуток і обліковується за основним місцем обліку. А згідно з п. 63.3 ПКУ в контролюючих органах за місцезнаходженням інших своїх постійних представництв нерезидент підлягає взяттю на облік за неосновним місцем обліку на підставі заяви за формою №17-ОПП та у порядку, визначеному розділом VII Порядку. Такі доповнення запропоновано внести до пункту 5.2 розділу V Порядку.

Змінюється порядок взяття на облік / зняття з обліку в контролюючих органах відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, та встановлюється, що взяття на облік / зняття з обліку такого підрозділу здійснюються на підставі відповідних відомостей з Єдиного державного реєстру. Взяття на облік / зняття з обліку відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, відомості щодо якого не перенесено до Єдиного державного реєстру, у контролюючому органі здійснюються за чинною процедурою на підставі поданої до контролюючого органу заяви за формою №1-ОПН або заяви за формою №8-ОПП та документів, визначених Порядком. 

Також визначено порядок встановлення / зняття ознаки «постійне представництво» в реєстрі платників податків – нерезидентів відокремленим підрозділам юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави. Така ознака встановлюється / знімається, якщо нерезидент, що здійснює господарську діяльність на території України через своє постійне представництво, у додатку до заяви за формою №1-ОПН встановлює відповідну відмітку в графі «Відокремлений підрозділ відповідає визначенню постійного представництва нерезидента згідно з підпунктом 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України» чи «Відокремлений підрозділ не відповідає визначенню постійного представництва нерезидента згідно з підпунктом 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України». 

Згідно з п. 65.3 ПКУ взяття на облік осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється за місцем проживання особи на підставі належно поданих заяви та документів. Якщо документи подано за неналежним місцем обліку, це є підставою для відмови в розгляді документів. Отже, дані про місце проживання мають бути документально підтвердженими. Якщо раніше чинної норми Порядку щодо пред’явлення паспорта у формі книжечки, посвідки на постійне проживання тощо було достатньо, із запровадженням паспортів у формі картки та нових правил реєстрації / декларування місця проживання у паспорті не завжди наявні дані про місце проживання або такі дані є неактуальними. Відповідно запропоновано доповнити положення пункту 6.7 розділу VІ Порядку реченням про те, що інформація про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи має бути підтверджена даними паспортного документа або витягом із реєстру територіальної громади.

Стосовно медіатора, який проводить медіацію індивідуально як фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, визначено, що про надання послуг із медіації особа повідомляє в даних про види діяльності заяви за формою №5-ОПП.

Оскільки форма за №20-ОПП є документом, яким платник податків повідомляє контролюючий орган про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, а також на підставі якого здійснюється взяття на облік в контролюючому органі за місцезнаходженням таких об’єктів, тому змінами до Порядку назву додатка 10 «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП» передбачено змінити назвою «Заява про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП».

Форма №20-ОПП містить, зокрема, відомості щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування. Для удосконалення алгоритму автоматизованої обробки даних щодо об’єктів оподаткування внесено зміни до форми 
№20-ОПП в частині розмежування адресних даних щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування, що дозволить їх структурувати в інформаційно-комунікаційній системі ДПС та забезпечувати повноту їх обліку.

Змінами до пункту 9.3 розділу ІХ Порядку встановлено, що коли керівник юридичної особи чи відокремленого підрозділу є особою, відповідальною за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, то в разі отримання з Єдиного державного реєстру відомостей про зміну відомостей про керівника в Єдиному банку даних юридичних осіб на підставі таких відомостей оновлюються дані про керівника та дані про попереднього керівника як особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, видаляються. Якщо попередній керівник продовжує виконувати обов’язки особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, для оновлення таких відомостей платник податків подає заяву за формою №1-ОПП або за формою №1-ОПН у порядку, встановленому абзацом першим пункту 9.3 розділу ІХ Порядку.

Розділ ІХ Порядку доповнено новим пунктом 9.7, відповідно до якого відомості Єдиного банку даних платників податків – юридичних осіб оновлюються (доповнюються, актуалізуються) контролюючими органами на підставі відомостей (інформації), отриманої відповідно до пункту 68.2 статті 68 глави 6 розділу ІІ Кодексу від Центрального депозитарію цінних паперів, який веде облікову систему часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, у порядку електронної інформаційної взаємодії.

Змінами до пункту 11.1 розділу ХІ Порядку визначено, що в разі прийняття рішення про припинення державного підприємства згідно із Законом №3037 керуючий припиненням повідомляє про це за загальними процедурами згідно з пунктом 11.2 розділу ХІ Порядку, зокрема подає заяву за формою №8-ОПП та копії рішень про припинення і призначення керуючого припиненням.

Змінами до пункту 11.18 розділу ХІ Порядку визначено, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності / реєстрації припинення або зупинення незалежної професійної діяльності фізичною особою, яка є внутрішньо переміщеною особою, процедури та дії щодо зняття з обліку такої особи в контролюючих органах можуть проводитися за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи в разі її звернення до відповідного контролюючого органу.

Окрім того, до Порядку внесено низку технічних правок, а також удосконалено форми окремих додатків.

 

Коли запрацюють зміни?

У разі затвердження цей наказ набере чинності з 3 вересня 2024 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

А поки що зауваження та пропозиції до проєкту наказу можна надсилати протягом одного місяця з дати його оприлюднення на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України за адресою: Державна податкова служба України, Департамент податкових сервісів, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053 або e-mail: dps_oblikpp@ukr.net.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»