• Посилання скопійовано

Підвищення акцизу на тютюн в Україні хочуть скасувати

Профільний комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики вилучив з двох урядових законопроектів щодо подальшого вдосконалення адміністрування податків і зборів всі норми щодо акцизу на тютюн і рекомендує парламенту прийняти їх у першому читанні

Про це повідомив журналістам голова комітету Віталій Хомутинник.

Парламентарій прогнозує, що законопроекти Кабінету міністрів №11284 та №11285 будуть розглянуті Верховною Радою у вівторок в редакції, розробленій комітетом.

“Ми пропонуємо прибрати всі позиції щодо акцизу на тютюн і переробити норми про цінні папери… У нас є певна редакція зі змінами, але в регламент нам її провести зараз складно, тому, швидше за все, якщо вони (законопроекти – ред) будуть прийняті, то тільки в першому читанні, і без тютюну”, – сказав В.Хомутинник.

За його словами, комітет підтримує ідею врегулювання діяльності ринку цінних паперів, але при цьому акцентує на необхідності “чітко розмежувати, що таке легальні цінні папери, тобто біржові, і “сміттєві”, що використовуються з метою ухилення від податків”.

В.Хомутинник також прогнозує, що у разі якщо парламент проголосує у вівторок за прийняття в першому читанні урядових “податкових законопроектів”, далі вони будуть вже розглядатися разом з законом “Про бюджет”.

“Їх (законопроекти – ІФ) потрібно буде розглядати разом з бюджетом, десь у листопаді-грудні, або вже в новому сезоні. Що стосується тютюнового блоку, там значне підвищення, і ми його пропонуємо прибрати в закон, який прийняли в другому читанні “Про індексацію ставок” (“Про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення деяких податкових норм” (№9661-д) – ІФ)”- сказав В.Хомутинник.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді збільшити специфічну ставку акцизу на сигарети майже на 47% в порівнянні з чинною.

Згідно із законопроектом №11285 на сигарети без фільтра специфічна ставка акцизу збільшиться з 49,48 грн за 1 тис. штук до 72,7 грн за 1 тис. штук, з фільтром – з 110,64 грн за 1 тис. штук до 162,6 грн за 1 тис. штук.

Водночас документ передбачає зниження адвалорної ставки на сигарети без фільтру з 20% до 12%, з фільтром – з 25% до 12%.

Крім того, законопроектом вводиться акциз на тютюнову сировину в розмірі 217,6 грн/кг, тоді як в даний час діє нульова ставка. Кабмін також ініціює підвищення мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби: на сигарети без фільтру з 70,69 грн до 95,40 грн за 1 тис. штук, з фільтром – з 184,4 грн до 217,6 грн за 1 тис. штук.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»