• Посилання скопійовано

Реалізація товарів через мережу магазинів безмитної торгівлі: що з акцизом?

ДФС роз'яснила особливості сплати акцизного податку при продажу товару через магазини безмитної торгівлі

Реалізація товарів через мережу магазинів безмитної торгівлі: що з акцизом?

Товариство здійснює реалізацію товарів, у тому числі і підакцизних, через мережу власних магазинів безмитної торгівлі. Зазначені товари реалізуються виключно на території цих магазинів  і знаходяться в митному режимі безмитної торгівлі. Чи є Товариство платником акцизного податку? Чи потрібно складати та подавати декларацію акцизного податку?

На ці питання податківці відповіли у листі від 26.04.2017 р. № 9011/6/99-99-15-03-03-15.

Зазначено, що ст. 212 ПКУ визначено вичерпний перелік осіб, які є платниками акцизного податку. Зокрема, ними  є й суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Магазини безмитної торгівлі – це суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують товари, які знаходяться в митному режимі безмитної торгівлі.

Підпунктом 213.2.1 ПКУ визначено, що не підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України.

Також звільняються від оподатку­вання операції із ввезення підакцизних товарів (про­дукції) з-за меж митної території України на митну територію України, якщо при цьому згідно із законом не справляється податок на додану вартість у зв’язку з розміщенням товарів (продукції) у митному режимі безмитної торгівлі (пп. 213.3.3 ПКУ).

Отже, у випадку, якщо підприємство здійснює виключно продаж товарів, у тому числі і підакцизних, через мережу власних магазинів безмитної торгівлі, то за такими операціями воно не є платником акцизного податку.

Отже, у такого суб’єкта господарювання не виникатиме обов’язку складання та подання декларації акцизного податку до контролюючого органу за операціями з реалізації товарів через магазини безмитної торгівлі.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»