• Посилання скопійовано

Акцизну накладну зареєстровано несвоєчасно: коли відображати її в декларації?

Податківці розповіли, в акцизній декларації якого періоду платник податку має відобразити акцизну накладну, яка була зареєстрована зі запізненням (порушенням граничних строків)

Акцизну накладну зареєстровано несвоєчасно: коли відображати її в декларації?

Коментар до ІПК ДПС від 02.10.2019 р. №543/6/99-00-07-03-03-15/ІПК

Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального здійснюється у Додатку 1-1 до декларації акцизного податку. Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку викладено у Порядку №14

Зокрема, визначено, що графи Додатку 1-1 заповнюються так:

  • у графі 4 «Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, коригувальними акцизними накладними (в тис. л, приведеного до t 15° C) – отриманого» зазначаються обсяги пального, приведеного до t 15° C, отриманого суб'єктом господарювання у звітному періоді згідно з митними деклараціями та АН/РК до АН, зареєстрованими у ЄРАН (пп. 4 п. 2 розд. V Порядку №14);

  • у графі 5 «Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, коригувальними акцизними накладними (в тис. л, приведеного до t 15° C) – реалізованого» зазначаються всі обсяги пального, приведеного до t 15° C, реалізованого у звітному періоді за зареєстрованими в ЄРАН АН/РК, складеними суб'єктом господарювання (пп. 5 п. 2 розд. V Порядку №14).

На підставі цього ДПСУ у ІПК від 02.10.2019 р. №543/6/99-00-07-03-03-15/ІПК зазначає, що АН, зареєстрована в ЄРАН з порушенням граничних строків реєстрації, включається до декларації того періоду, у якому така АН була зареєстрована в ЄРАН.

Варто зазначати, що навіть якщо АН була зареєстрована вчасно, але в наступному періоді, ніж виписана, вона також включається до періоду, в якому було здійснено її реєстрацію (про це податківці раніше зазначали тут).

Нагадаємо, що до 30 листопада штрафи за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних та РК до них не застосовуються.

 

А якщо постачальник відмовляється реєструвати АН?

У коментованій консультації також вказується, що у разі порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації АН в ЄРАН, отримувач пального має право протягом 60 календарних днів, що настають за днем реалізації пального, подати до контролюючого органу заяву зі скаргою на таку особу, яка реалізує пальне. 

До заяви додаються копії первинних документів, що підтверджують факт отримання такого пального, або додаткові письмові пояснення суб'єкта господарювання, який фактично не отримував пальне, але зазначений в акцизній накладній, зареєстрованій в ЄРАН, як отримувач пального (п. 231.10 ПКУ).

Це, звичайно, не дасть права включити таке пальне до Декларації, однак дії податківців можуть заохотити такого платника здійснити реєстрацію АН/РК.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»