• Посилання скопійовано

До 30 листопада – без штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН та РК до них

Окремі положення нового Закону №129-ІХ почали діяти з 20.10.2019 р. Зокрема, йдеться про зміни щодо штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН або РК до них

До 30 листопада – без штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН та РК до них

Законом від 20.09.2019 р. №129-ІХ, крім норм щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг, передбачається низка інших не менш цікавих змін.

Одна з них - пролонгація  періоду незастосування штрафів за несвоєчасно зареєстровані акцизні накладні.

Завдяки змінам штрафи, передбачені пп. 120-2.1 – 120-2.3 ПКУ (за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію АН/РК до них/другого примірника АН), не застосовуються до АН/РК, які платник зобов’язаний скласти з 1 липня по 30 листопада 2019 року.

Щодо інших штрафів за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, то все залишається по-старому:

Крім цього, ПКУ доповнено новим пунктом (п. 28 підрозділ 5 Розділ ХХ ПКУ), завдяки якому платники податку отримують право зареєструвати в ЄРАН другий примірник акцизних накладних (йдеться про АН для розподілу пального, про які ми писали тут та тут), за умови, що перший примірник такої акцизної накладної зареєстрований в ЄРАН згідно з п. 23 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ.

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо ж перший примірник ПН, що складено відповідно до п. 23 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, містить помилкові реквізити особи, яка отримує пальне (або у інших реквізитах, визначених пп. «з» та «и» пп. 231.1 ПКУ), а другий промірник АН не зареєстровано, то алгоритм дій суб’єктів господарювання виглядає так:

  • платник, який склав перший примірник акцизної накладної, складає другий примірник такої накладної, в якому зазначає правильні реквізити особи, що отримує пальне, або акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримано пальне, та в день складання направляє такий примірник особі, що отримує пальне;
  • особа, що отримує пальне, реєструє другий примірник акцизної накладної в ЄРАН не пізніше трьох календарних днів після дня отримання другого примірника акцизної накладної.

Нагадаємо, що хоча Закон №129-ІХ набере чинності тільки через 6 місяців після свого опублікування (з 19.04.2020 року), але окремі положення починають діяти вже з 20.10.2019 р. Зокрема, деякі податкові зміни вже діють і для "єдинників". Про це читайте тут.

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»