• Посилання скопійовано

Акцизний облік операцій зі змішування пального

При змішуванні залишків палива виникає збільшення обсягів пального за певним кодом УКТ ЗЕД та зменшення за іншим кодом УКТ ЗЕД. Як така операція оподатковується акцизом? Відповідь податківців читайте далі

Акцизний облік операцій зі змішування пального

Коментар до ІПК ДПС від 28.11.2019 р. №1645/6/99-00-07-03-03-15/ІПК

Насамперед податківці у коментованій консультації зазначили: якщо у платника податку в результаті зміни фізико-хімічних показників пального є необхідність провести збільшення обсягів пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД і при цьому одночасно зменшити обсяги пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД такий платник має оформити заявку на поповнення обсягу залишку пального.

Залежно від сум податку на використане і отримане пальне у платника податку в обліковій картці з акцизного податку можуть виникати наступні наслідки:

  • якщо суми акцизного податку на такі види пального є рівними, то така заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без списання з облікової картки платника грошових коштів;
  • якщо сума акцизного податку на пальне, яке отримується внаслідок змішування, є більшою за суму акцизного податку використаного пального, то заявка оформляється на суму різниці, та реєструється зі списанням з облікової картки грошових коштів в розмірі такої різниці;
  • якщо сума акцизного податку на одержане пальне внаслідок змішування є меншою, то заявка оформляється з нульовою сумою і реєструється без повернення на облікову картку грошових коштів сплаченого акцизного податку.

Дані зі заявки потрапляють до Додатку 1 до Декларації з акцизного податку у графу 12 (в тис. л, приведеного до t 15° С):

  • за кодом, за яким збільшуються залишки, - у позитивному значені;
  • за кодом, за яким зменшуються залишки, - у від'ємному значенні (зі знаком "мінус").

Обсяги пального за цими заявками враховуються при розрахунку кількості пального, в тис. л, приведеного до t 15° С, (графа 14) та суми акцизного податку (графа 15) з обсягів пального, які було занесено до СЕАРП та СЕ виключно за заявками на поповнення (коригування) та залишились нереалізованими на кінець звітного періоду.

 

Відображаємо цю операцію в декларації

Крім заявки на поповнення, платник податку повинен скласти акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД на обсяги пального, що збільшено та зменшено.

Обсяги пального за такими АН відображаються у відповідних у графах Додатку 1Декларації:

  • у графі 4 - обсяги пального отриманого;
  • у графі 5 - обсяги пального за акцизними накладними, за якими реалізовано пальне (та пальне за кодом УКТ ЗЕД, що зменшується).

Після цього показники граф 4 та 5 враховуються при розрахунку показника графи 7 "Обороти з реалізації пального оподатковувані понад обсяги згідно із пп. 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу". У разі виникнення позитивного значення графи 7 її показник оподатковується акцизним податком і відображається у графі 10 (показники якого потраплять до рядка за кодом операції "В2" Розділу В Декларації).

Водночас у коментованій ІПК податківці вказують, що сума податку щодо сировини, що підлягає відніманню, обчислюється зі застосуванням ставок податку на таку сировину, чинних на дату реалізації пального. У разі, якщо така сума перевищує суму податку з пального, виробленого з такої сировини, різниця платникові не відшкодовується. Розрахунок такої суми здійснюється у Додатку 11 (визначена у якому сума переноситься до рядка за кодом операції "В 11.2" Розділу В Декларації).

Таким чином, сума акцизного податку до сплати зменшується на суму податку, розрахованого для таких компонентів суміші пального, що утворилось.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»