• Посилання скопійовано

Мінфін доопрацював структуру Єдиного реєстру спиртових витратомірів-лічильників

Мінфін повторно оприлюднив проект наказу Мінфіну, яким затверджується структура Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового

Мінфін доопрацював структуру Єдиного реєстру спиртових витратомірів-лічильників

13 липня 2020 року Мінфін повторно оприлюднив проект свого наказу (завантажити), яким пропонує затвердити:

  • структуру Єдиного державного реєстру витратомірів- лічильників обсягу виробленого спирту етилового (завантажити);
  • форму довідки про витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового та/або обсягу виробленої продукції (завантажити);
  • форму довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків спирту на акцизному складі виробника спирту та/або виробника окремих видів продукції (завантажити).

Зауважимо, що це вже третє оприлюднення цього проекту. Вперше його було опубліковано у травні 2019 року, а вдруге - у листопаді 2019 року.

Єдиний державний реєстр витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового (далі – Реєстр) – це електронна база даних, яка містить інформацію про наявність у суб’єктів господарювання витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового, витратомірів-лічильників обсягу виробленої продукції, визначеної у підпунктах "д" – "ж" пп. 229.1.1 ПКУ, їх серійні (ідентифікаційні) номери, про позитивний результат повірки та/або оцінку відповідності таких витратомірів, добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого спирту етилового у розрізі кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД у декалітрах 100-відсоткового спирту, а також добові фактичні обсяги отриманого спирту етилового та обсягу продукції, виробленої з його використанням.

Адміністратором та держателем Реєстру є Державна податкова служба України.

Реєстр наповнюється інформацією, яку вносять розпорядники акцизних складів, на території яких виробляється спирт етиловий, та суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво продукції, визначеної у підпунктах "д" – "ж" пп. 229.1.1 ПКУ, з використанням спирту. 

Реєстр складається із інформації, яка міститься у Довідці про витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового та/або обсягу виробленої продукції та Довідці про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків спирту на акцизному складі виробника спирту та/або виробника окремих видів продукції.

Проектом наказу ДПСУ доручено забезпечити створення та ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового, а саме: 

  • внести до Реєстру податкову інформацію про розпорядників акцизних складів, на території яких виробляється спирт етиловий, суб’єктів господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва продукції, визначеної у пп. «д» – «ж» пп. 229.1.1 ПКУ, про встановлені витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового, витратоміри-лічильники обсягу виробленої продукції;
  • приймання від розпорядників акцизних складів, виробників окремих видів продукції електронних документів за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем для наповнення Реєстру; 
  • обробку надісланих електронних документів та автоматичне перенесення з них даних до Реєстру;
  • збереження даних, що містяться у Реєстрі;
  • захист інформації, що міститься у Реєстрі;
  • інформаційну взаємодію Реєстру з іншими державними електронними інформаційними ресурсами, зокрема правоохоронних органів, через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів. 

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до нього можна надавати протягом 30 робочих днів у письмовій та/або електронній формі за адресою: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2, Міністерство фінансів України, e-mail: orlyansky@minfin.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»