• Посилання скопійовано

Раді пропонують скасувати акциз на паливо моторне альтернативне

Законопроєкт №7216 спрямовано на підтримку виробництва альтернативного пального українського походження шляхом скасування сплати акцизу на період дії воєнного часу

Раді пропонують скасувати акциз на паливо моторне альтернативне

26 березня 2022 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №7216 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування палив альтернативних". Його автором є О. Гончаренко.

Законопроєкт спрямовано на підтримку виробництва альтернативного пального українського походження шляхом скасування сплати акцизу на період дії воєнного часу.

Нагадаємо, що Законом №2120-ІХ, серед іншого, передбачено скасування сплати акцизу на пальне на період до завершення дії воєнного стану. Водночас важливим залишається податкова підтримка і виробників альтернативного палива в Україні.

Фактично альтернативне паливо – це паливо, що є заміною відповідним традиційним видам палива і яке виробляється з нетрадиційних джерел та видів енергетичної сировини, здебільшого з біоетанолу. Ця речовина, на відміну від нафти, є однією з форм використання відновлюваних джерел енергії, які можна отримати з сільськогосподарської сировини, його можна виготовляти з цукрової тростини, картоплі, кукурудзи.

Наразі у підпункті 215.3.4 ПКУ передбачена ставка акцизу на «паливо моторне альтернативне» (код УКТ ЗЕД 3824 99 96 10). Проте законопроєктом №7216 пропонується тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України, акцизний податок на паливо моторне альтернативне УКТ ЗЕД 3824 99 96 10 не справляти.

Як зазначено у пояснювальній записці, скасування його на період дії воєнного часу "може стати одним із стимулів для підтримки виробництва біоетанолу з однієї сторони, а з іншої – стимулом для розвитку виробництва українського альтернативного палива, що важливо не лише для економіки країни, але і для внеску України у виконання цілей сталого розвитку".

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня опублікування.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»