• Посилання скопійовано

За яких умов «єдинник» 4 групи при використанні пального для обробки землі буде платником акцизу?

Господарство, яке є платником єдиного податку четвертої групи, не буде розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку, але у разі виконання відповідних вимог

За яких умов «єдинник» 4 групи при використанні пального для обробки землі буде платником акцизу?

Коментар до ІПК від 07.02.2023 №229/ІПК/99-00-09-04-03-06

У запиті до ДПС юрособа-«єдинник» четвертої групи вказала, що має у власності та користуванні сільгосптехніку (трактори, комбайни тощо), а також ліцензію на право зберігання пального для власного споживання. Підприємство своєю (власною чи орендованою) технікою надає послуги іншим госпсуб’єктам (далі – отримувачі послуг) з обробки їхніх земельних ділянок. Обов’язкова умова – отримувачі послуг заправляють сільгосптехніку власним пальним.

Юрособа попросила ДПС відповісти, чи зобов’язане підприємство бути платником акцизного податку (подавати акцизну звітність, нараховувати чи сплачувати акцизний податок), надаючи послуги з обробки земельних ділянок із залученням виключно пального отримувача послуг?

У своїй відповіді в ІПК податківці підкреслили, що господарство, яке є платником єдиного податку четвертої групи, не буде розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку, якщо воно одночасно:

  1. отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 10 000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), незалежно від загальної місткості розташованих у приміщенні або на території ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального, власником або користувачем яких є воно саме;
  2. використовує пальне лише для потреб власного споживання;
  3. не здійснює операцій з реалізації пального, зокрема реалізації та зберігання пального іншим особам.

Тож лише за умови виконання вищенаведених умов не виникатиме обовʼязку реєструватися платником акцизу та сплачувати його.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»