30 серпня 2023 року Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ (завантажити), яким пропонується викласти у новій редакції додаток до постанови КМУ від 30.10.2008 №957, у якому визначено розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. А саме пропонується:
1) підвищити розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів згідно з УКТЗЕД, зокрема:
- оптово-відпускні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої на 34 - 42%, а роздрібні на 13 - 25%;
- роздрібні ціни на виноробну продукцію (крим ігристих та газованих винних напоїв) на 61 - 71%, а на вина ігристі та газовані винні напої на 28 відсотків;
2) привести у відповідність до ПКУ опис товарів та їх групування за кодами згідно з УКТЗЕД;
3) доповнити примітки новим пунктом такого змісту: “3. Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу “Tetra-Pak” і “Bag in box” визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85.”.
У разі затвердження ця постанова набере чинності через 10 днів з дня її опублікування.
***
РОЗМІР
мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв
(нова редакція за проєктом постанови КМУ)
Код виробів згідно з УКТЗЕД |
Опис товару |
Мінімальна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту, грн |
Роздрібна ціна, гривень |
|
оптово- відпускна |
роздрібна |
|
||
2208 60, 2208 70, 2208 90 |
Горілка та лікеро-горілчані вироби, інші |
429 |
505 |
|
2208 30 |
Віскі |
972 |
1122 |
|
2208 40 |
Ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини |
972 |
1122 |
|
2208 50 |
Джин та ялівцева настоянка |
972 |
1122 |
|
2208 20 |
Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду: |
|
|
|
|
коньяк (бренді) три зірочки |
547 |
720 |
|
|
коньяк (бренді) чотири зірочки |
629 |
795 |
|
|
коньяк (бренді) п'ять зірочок |
658 |
839 |
|
|
інші спиртові дистиляти та спиртні напої, в тому числі |
547 |
720 |
|
|
бренді ординарні, горілки виноградні |
545 |
663 |
|
2204, 2205, 2206 (алкогольні напої з доданням або без додання етилового спирту в іншому місці не зазначені) |
Алкогольні напої, фактична міцність яких вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту, інші суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв |
510 |
560 |
|
2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 |
Сидр і перрі (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л |
|
|
48 |
2204 2205 10 10 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00
|
Звичайні (неігристі) вина, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л |
|
|
68 |
2204, 2205, 2206 (вина та інші зброджені напої без додання етилового спирту в іншому місці не зазначені; вина та інші зброджені напої з доданням етилового спирту) |
Вина, вермути та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л |
|
|
84 |
2204 10,
|
Вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження, які розливаються у пляшки, закорковані спеціальними пробками для таких напоїв типу “гриб”, що утримуються на місці за допомогою стяжок або застібок, та/або мають надмірний тиск, спричинений наявністю діоксиду вуглецю у розчині на рівні не менше 1 бар при температурі 20° С у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л |
|
|
140 |
Примітки: |
1. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, віскі, рому та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини, джину та ялівцевої настоянки, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п’ять зірочок, інших спиртових дистилятів та спиртових напоїв, у тому числі бренді ординарного, горілки виноградної, інших алкогольних напоїв, фактична міцність яких вища за 22 відсотки об’ємних одиниць етилового спирту, інші суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв у тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об’ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), поділений на 100 відсотків. 2. Мінімальна роздрібна ціна на вина, вермути та інші зброджені напої 3. Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу “Tetra-Pak” і “Bag in box” визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнта 0,85. 4. Мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додання спирту), вина ігристі та вина газовані, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) (без додавання спирту) у іншій тарі та місткістю іншій, ніж зазначено у графі “Опис товару”, розраховується: на сидр і перрі (без додання спирту) – як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари (у літрах); на вина ігристі та вина газовані, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) (без додавання спирту) – як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари (у літрах), поділений на 0,7. 5. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв, визначені (розраховані) згідно з примітками 1-3 цього додатка, заокруглюються: у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок; у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок. |