• Посилання скопійовано

Мінфін пропонує переглянути ставки акцизного податку на тютюнові вироби

Законопроєктом пропонується встановити нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби, що діятимуть з 01.01.2028, а також передбачити поступове, починаючи з 01.07.2024 по 31.12.2027, щорічне підвищення ставок акцизного податку

Мінфін пропонує переглянути ставки акцизного податку на тютюнові вироби

8 грудня 2023 року Мінфін оприлюднив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби».

Як зазначено у пояснювальній записці, додатком XXVIII до глави 4 «Оподаткування» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі – Угода про асоціацію) передбачено імплементацію окремих положень Директиви Ради 2011/64/ЄС щодо структури та ставок акцизного збору на тютюнові вироби (далі – Директива 2011/64/ЄС). Відповідно до статті 10(2) зазначеної директиви загальний акцизний податок на сигарети у країнах-членах ЄС не повинен бути меншим 90 євро / 1 000 шт. сигарет незалежно. Для порівняння станом на 28.11.2023 мінімальне податкове зобов’язання на сигарети в Україні становить 2097,12 грн (53 євро) / 1000 штук.

З огляду на це законопроєктом запропоновано внести зміни до ПКУ, якими:

– у статті 215 ПКУ встановити нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби, що діятимуть з 01.01.2028, з огляду на мінімальний рівень, визначений Директивою 2011/64/ЄС, з одночасним зменшенням акцизного навантаження на ТВЕН. Водночас у підрозділі 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачити поступове, починаючи з 01.07.2024 по 31.12.2027, щорічне підвищення ставок акцизного податку;

– визначити грошову одиницю виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби у євро;

– у пункті 39-1.1, пункті 217.3 та пп. 222.2.2 ПКУ передбачити особливості порядку обчислення акцизного податку на тютюнові вироби за ставками, вираженими в іноземній валюті;

– тимчасово, на період дії воєнного стану, збільшити розмір із 115% до 120% обмеження щодо придбання марок акцизного податку та обсягів реалізації (імпорту) тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, яке спрямовано на упередження накопичення запасів таких підакцизних товарів.

Таким чином Мінфін намагається привести податкове законодавство щодо акцизного податку на тютюнові вироби до норм законодавства ЄС.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проєкту Закону можна надавати протягом 30 календарних днів з дня оприлюднення на офіційному вебсайті Мінфіну у письмовій та/або електронній формі за такими адресами: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: ikhliebnikova@minfin.gov.ua, Orlyansky@minfin.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»