• Посилання скопійовано

Перерахунок обсягу пального в літрах, приведених до температури 15°С, в метри кубічні для АН: роз'яснення ДПС

У графі АН «Використано для акцизної накладної, м куб.» зазначається об’єм ємності, що використовується для такої АН та обраховується діленням обсягу реалізованого пального у літрах, приведених до температури 15°С, на 1000

Перерахунок обсягу пального в літрах, приведених до температури 15°С, в метри кубічні для АН: роз'яснення ДПС

ДПС у Запорізькій області зазначає, що відповідно до пункту 232.1 статті 232 ПКУ одиницею обліку обсягів пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового є літри, приведені до температури 15° C.

Облік нафтопродуктів суб’єктами господарювання здійснюється відповідно до Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої спільним наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 20.05.2008 № 281/171/578/155.

Відповідно до підпункту 4.1.6 пункту 4.1 розділу 4 Інструкції № 281 на підприємствах мають бути створені метрологічні служби або призначені наказом керівника підприємства особи, відповідальні за забезпечення єдності вимірювань. Метрологічні служби підприємств і відповідальні особи у своїй роботі мають керуватися чинними нормативно-правовими актами та нормативними документами з метрології.

Згідно з підпунктом 4.2.1 пункту 4.2 розділу 4 облік нафти і нафтопродуктів на нафто- та газопереробних заводах, підприємствах із забезпечення нафтопродуктами, підприємствах нафтопровідного і нафтопродуктопровідного транспорту, наливних пунктах ведеться в одиницях маси, а на АЗС – одиницях об’єму. Для визначення маси та об’єму нафти і нафтопродуктів можуть використовуватися об’ємно-масовий статичний, об’ємно-масовий динамічний, прямий масовий (статичне зважування та зважування під час руху) і об’ємний методи вимірювань відповідно до вимог ГОСТ 26976.

Відповідно до пункту 46 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.04.2019  № 408 для визначення обсягів обігу (крім обсягу реалізації пального через паливороздавальні колонки) та залишків пального у літрах, приведених до температури 15° C, використовуються положення ДСТУ EN ISO 8973:2013 «Гази нафтові скраплені. Розрахунковий метод визначення густини і тиску пари» (далі – ДСТУ EN ISO 8973:2013) та ДСТУ ГОСТ 8.599:2016 (ГОСТ 8.599-2010, IDT) «Метрологія. Густина світлих нафтопродуктів. Таблиці перерахунку густини до 15° C та 20° C і до умов вимірювання об’єму» (далі – ДСТУ ГОСТ 8.599:2016).

Форму та порядок заповнення акцизної накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 № 729 «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового» (далі – Наказ №729).

Відповідно до пункту 4 розділу 1 Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого Наказом № 729, показники щодо місткості ємностей (секцій) зазначаються в метрах кубічних.

Отже, у графі акцизної накладної «Використано для акцизної накладної, м куб.» зазначається об’єм ємності, що використовується для такої акцизної накладної та обраховується діленням обсягу реалізованого пального у літрах, приведених до температури 15°С (зазначений у колонці 4 акцизної накладної) на 1000 (у міжнародній системі одиниць (СІ) одиницею обсягу є метр кубічний, який дорівнює 1000 літрів).

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»