• Посилання скопійовано

Як пропонують змінити ставки акцизного податку на тютюнові вироби?

У ВРУ зареєстровано два альтернативні законопроєкти до урядового №11090, якими пропонується переглянути ставки акцизного податку на тютюнові вироби

Як пропонують змінити ставки акцизного податку на тютюнові вироби?

Нагадаємо, що у березні у ВРУ було зареєстровано урядовий законопроєкт №11090, яким пропонується встановити з 01.01.2028 нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби з огляду на мінімальний рівень, визначений Директивою 2011/64/ЄС, з одночасним зменшенням акцизного навантаження на ТВЕН.

І ось 1 квітня у ВРУ зареєстровано два альтернативні законопроєкти зі змінами до ПКУ щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби - №11090-1 та №11090-2.

Законопроєктом №11090-1 запропоновано:

  • встановити з 01.01.2028 нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби з огляду на мінімальний рівень, визначений Директивою 2011/64/ЄС. Водночас передбачити поступове, починаючи з 01.07.2024 по 31.12.2027, щорічне підвищення ставок акцизного податку для приведення їх до зазначеного мінімального рівня;
  • визначити грошову одиницю виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби у євро;
  • передбачити особливості порядку обчислення акцизного податку з тютюнових виробів за ставками, вираженими в іноземній валюті;
  • у новому підпункті 16-1 підрозділі 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановити послаблення на період воєнного стану обмеження щодо заходів накопичення обсягів тютюнових виробів на складах перед підвищенням ставок акцизного податку (антифорстолінг) шляхом збільшення установленого розміру середньомісячного обсягу реалізації на митній території України тютюнових виробів з 115 до 120 відсотків.

Проєктом Закону №11090-2 пропонується поступове до 2029 року підвищення специфічних ставок акцизного податку на мінімального акцизного зобов’язання на сигарети до досягнення мінімального європейського рівня. Таке зростання пропонується досягнути шляхом збереження у 2025 році динаміки збільшення на 20% ставки порівняно з попереднім роком, а в подальшому – щороку на 12 %. Тотожними темпами запропоновано підвищити ставки акцизного податку на всі інші тютюнові вироби. Для ставок на тютюнових виробів для електричного нагрівання у 2026 - 2029 рр. передбачено більш стримані темпи зростання (+7% до попереднього року).

Проєктом також передбачено запобіжну норму, яка передбачає безумовне досягнення Україною мінімальної ставки податку на сигарети в ЄС шляхом встановлення ставки у 90 євро за 1000 штук у валюті євро з 2029 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»