• Посилання скопійовано

Бізнес не підтримує використання євро для обчислення ставки акцизу на тютюн

Бізнес не бачить потреби у встановленні ставок акцизного податку на тютюнові вироби в євро, адже Україна не має подібного зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС

Бізнес не підтримує використання євро для обчислення ставки акцизу на тютюн

Експерти Європейської Бізнес Асоціації не підтримують пропозицію визначення євро грошовою одиницею виміру ставки акцизного податку на тютюнові вироби, запропоновану законопроєктом від 18 березня 2024 року №11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби». На думку бізнесу, перегляду потребують також й інші норми законопроєкту щодо підвищення ставок акцизного податку.

Бізнес не бачить потреби у встановленні ставок акцизного податку на тютюнові вироби в євро, адже Україна не має подібного зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. До того ж досвід деяких країн-членів ЄС, які не впровадили євро, наприклад Польщі, Чехії та Угорщини, свідчить на користь встановлення ставок акцизного податку у національних валютах.

Попри те, що наразі євро використовується для встановлення ставок акцизного податку для таких категорій підакцизних товарів, як пальне, представники бізнесу наголошують, що пальне є критично важливим товаром, який швидко реалізується та не має обмеження щодо максимальних роздрібних цін. Водночас продаж тютюнових виробів кінцевому споживачу за цінами, вищими від максимально встановлених роздрібних цін на ці товари, заборонено. Крім того, у складовій ціни реалізації пального податки становлять набагато менший відсоток від вартості, на відміну від ціни тютюнових виробів, де розмір податків від вартості становить понад 60%. 

На переконання експертів Асоціації, результатом запровадження ставок акцизного податку в євро може стати зменшення обсягів легального виробництва та імпорту, зменшення податкових надходжень до держбюджету та додаткове зростання тіньового сектору, частка якого наразі вже становить понад 25% ринку, за даними Kantar Ukraine. 

Варто зазначити, що ця зміна пропонується паралельно з подальшим підвищенням ставок акцизного податку, а також іншими законодавчими змінами, що впливатимуть на вартість продукції та потребуватимуть суттєвих додаткових витрат з боку бізнесу.

Додатково бізнес звертає увагу на неузгодженість пропозицій перегляду ставок акцизного податку у цьому законопроєкті з вимогами Директиви Ради ЄС про структуру і ставки акцизів, що застосовуються до тютюнових виробів. До того ж пропозиція перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби вже з 1 липня 2024 року не відповідає принципу стабільності податкового законодавства.

На 2024 - 2027 роки заплановане підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби – на 20%  щороку. Водночас згаданим законопроєктом пропонується підвищувати зазначені ставки нерівномірно. Наприклад, пропонується підвищити розмір ставки акцизного податку на сигарети у 2025 році майже на 23,5%, а в 2026 і 2027 роках – приблизно на 5% щороку. На думку представників бізнесу, застосування такого підходу спричинить шоковий ефект на ринку у 2025 році.

При цьому зазначимо, що компанії-члени Асоціації підтримують диференціацію графіка підвищення ставок акцизного податку на сигарети та тютюновмісні вироби для електронного нагрівання за допомогою підігрівача з електронним управлінням протягом 2024 - 2027 років.

Зважаючи на це, Асоціація звернулася до Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням врахувати надані бізнесом зауваження та пропозиції та доопрацювати законопроєкт №11090, щоб уникнути негативного впливу на легальний тютюновий ринок.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»