• Посилання скопійовано

Уряд ухвалив чергові зміни до ПКУ щодо акцизу: що передбачає законопроєкт

На черговому засіданні КМУ було ухвалено законопроєкт щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку

Уряд ухвалив чергові зміни до ПКУ щодо акцизу: що передбачає законопроєкт

10 травня на черговому засідання Уряду було схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку». Про це повідомив Мельничук у своєму Телеграм-каналі.

Законопроєкт спрямований на виконання ст. 353 Угоди про асоціацію і додатка XXVIII до глави 4 «Оподаткування» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію та має на меті наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС. 

Проєктом Закону пропонується визначити термін «проміжні продукти» як вина та інші зброджені напої (у тому числі суміші зі зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% обʼємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% обʼємних одиниць етилового спирту. 

Також передбачено:

  • збільшення ставки акцизного податку з 8,42 до 12,23 грн за 1 л (на 3,81 грн) для проміжних продуктів (до рівня діючої ставки на вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані); 
  • встановлення нових розмірів ставок акцизного податку на пальне, ураховуючи їх мінімальний рівень, відповідно до Директиви 2003/96/ЄС, які набиратимуть чинності з 01.01.2028. 
  • Зокрема, пропонується встановити такі ставки акцизного податку: 
  • на бензини 359 євро за 1000 л;
  • на газойлі (дизельне пальне) – 330 євро за 1000 л;
  • на скраплений газ – 277 євро за 1000 літрів. 

Водночас передбачено графік щорічного збільшення таких ставок з 01.07.2024 по 31.12.2027 (включно) з огляду на загальну різницю між розмірами ставок, передбачених станом на 01.01.2028, та розмірами ставок акцизного податку, передбаченими чинним законодавством. Передбачено також уточнення терміна «середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет».

13 травня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт № 11256 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»