ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що Законом України від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» запроваджено додаткові вимоги до виробництва спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу та алкогольних напоїв, особливостей поводження з невиправним браком, який утворився в процесі виробництва, а також визначено умови поводження із спиртовими дистилятами, отриманими в результаті відбору спирту з алкогольних напоїв з метою їх деалкоголізації. Таким чином, щодо виробництва спирту етилового та біоетанолу. Такий продукт може вироблятися суб’єктами господарювання, що мають фланцеві з’єднання та/або елементи з’єднання витратомірів-лічильників спирту етилового які повинні бути обладнані електромагнітними клапанами закритого типу та які за відсутності керуючого сигналу мають закрите положення; місця зберігання спирту етилового, біоетанолу, зареєстровані в Єдиному реєстрі місць зберігання.
Виробництво спиртових дистилятів може здійснюватися суб'єктами господарювання, що мають місця зберігання спиртових дистилятів, зареєстровані в Єдиному реєстрі місць зберігання. Виробництво спирту коньячного здійснюється суб’єктами господарювання, які мають:
- ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту, повний технологічний цикл виробництва коньяку України та алкогольних напоїв за коньячною технологією, включаючи викурку і витримку, кваліфікованих фахівців та забезпечені спеціальною тарою для витримки спиртів;
- ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту, здійснюють переробку винограду та виробництво виноматеріалів виноградних, мають кваліфікованих фахівців та власні виробничі потужності для виробництва спирту коньячного, а також забезпечені дубовою тарою або нержавіючими чи емальованими ємностями з дубовою клепкою для витримки спирту коньячного.
Виробництво коньяку України здійснюється шляхом купажу коньячних спиртів українського та/або іноземного походження (виключно для ординарних коньяків України), без будь-яких обмежень щодо частки їх використання у виробництві, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою. Період (строк) післякупажного відпочинку коньяків України визначається рішенням суб’єкта господарювання.
Виробництво спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу та алкогольних напоїв, для виробництва яких використовуються спирт етиловий та/або спиртові дистиляти, здійснюється за умови внесення місць зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу до Єдиного реєстру місць зберігання. А виробництво алкогольних напоїв може здійснюватися суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв та повний технологічний цикл виробництва відповідних алкогольних напоїв.
Виробництво дистиляту виноградного спиртового з правом реалізації його як сировини іншим суб'єктам господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спирту етилового, спиртових дистилятів або алкогольних напоїв, здійснюватимуть суб'єкти господарювання за наявності ліцензії на право виробництва спиртових дистилятів. А от виробництво спиртових дистилятів, виробництво та розлив у споживчу тару спиртних напоїв, малі виробництва дистилятів здійснюватимуть суб’єкти господарювання на підставі ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв, без отримання ліцензії на право виробництва спиртових дистилятів.
Увага! Використання малими виробництвами дистилятів придбаних спиртових дистилятів для виробництва спиртних напоїв забороняється.