
Форма звіту
Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (форма №1-ВП) затверджений наказом Мінфіну від 18.06.2024 №296 (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 11.07.2024 №339).
Цей же наказ затвердив і Порядок заповнення звіту за формою №1-ВП (далі – Порядок №296).
Зверніть увагу і на поради податківців щодо заповнення цього Звіту.
Хто подає цей Звіт?
Форму №1-ВП подають:
- суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензії на виробництво спирту етилового (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
- малі виробництва дистилятів, які мають ліцензію на виробництво спиртових дистилятів, ліцензію на виробництво алкогольних напоїв та ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями;
- малі виробництва виноробної продукції, які отримали ліцензії на виробництво та оптову торгівлю алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими).
Якщо виробник має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, Звіт заповнюється в цілому щодо виробника з урахуванням усіх структурних одиниць. Тобто за відокремлені підрозділи його складати окремо не потрібно!
Чи треба виробникам дублювати інформацію у звітах за формами №1-ВП та №1-ОП?
Ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіти, передбачені для виробників таких товарів (продукції).
Ліцензіати-виробники подають тільки Звіт форми №1-ВП, в якому в розділі ІІ зазначається інформація про продукцію/товар, обсяг яких придбаний/отриманий в інших суб’єктів господарювання з метою реалізації в рамках оптової діяльності.
Отже, дублювання інформації у звітах форм №1-ВП, №1-ОП щодо видів продукції/товарів, якщо виробник, окрім виготовлення певного виду продукції/товарів, ще має надходження цього виду продукції/товарів від інших суб’єктів господарювання з метою реалізації в рамках оптової діяльності, не відбувається.
Звітний період та строки подання Звіту
Вони встановлені ч. 3 ст. 72 Закону України від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №3817).
Зазвичай Звіт складається щомісяця і подається не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним.
А якщо 10 число припадає на вихідний?
У такому разі останнім днем строку подання Звіту є перший після нього робочий день. Про це ми писали тут.
Проте малі виробництва дистилятів, малі виробництва виноробної продукції та малі виробництва пива мають звітний період рік! І подають Звіт не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним роком.
Кому подавати Звіт?
За Законом №3817, Звіт подається до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Наразі ним є ДПСУ.
Однак, згідно з Порядком №296, Звіт подається до територіального органу ДПС за основним місцем обліку виробника як платника податків. Тобто саме цей орган буде тим, який треба вказати у Звіті як адресата (особу, якій він надається).
Чи подавати Звіт у разі відсутності діяльності?
Хоча це і Звіт, який подається до ДПС, він не має статусу податкової декларації. Це означає, зокрема, що правила його подання або неподання ПКУ не встановлює!
Ані в Законі №3817, ані в Порядку №296 не передбачено можливості не подавати Звіт у разі відсутності діяльності, яка має в ньому відображатися. Отже, навіть «пустий» Звіт за формою №1-ВП треба подавати!
Структура Звіту
Вона є досить простою. Звіт складається із заголовної (або загальної) частини та трьох розділів.
У розділі І відображаються обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та/або експорту) продукції / товарів.
У розділі ІІ – обсяги обігу товару, готового для реалізації кінцевому споживачу.
Наприклад, виробники зазначають обсяг готової до споживання продукції / товару окремо: вироблену – у розділі І Звіту та придбану / отриману – у розділі II Звіту.
У розділі ІІІ відображаються обсяги отримання та відвантаження продукції / товарів.
Загальна частина звіту
У загальній частині Звіту зазначається:
- тип Звіту, що подається (звітний, звітний новий, уточнений);
- звітний період у рядку 01.5, де у рядку 01.5.1 зазначається звітний місяць (ММ) та рік (РРРР) – для щомісячного Звіту;
- у рядку 01.5.3 зазначається звітний рік (РРРР) – для щорічного Звіту.
У рядку 04 зазначається ознака суб’єкта господарювання у відповідних комірках (наприклад, мале виробництво виноробної продукції, яке є юридичною особою, проставляє позначку в комірці 04.1 та позначку в комірці з назвою «малі виробництва виноробної продукції»).
У рядку 08 зазначається код території (за основним місцем обліку виробника як платника податків) згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 №290.
Розділ І
Зверніть увагу! Виробники при заповненні розділу І зазначають показники в розрізі місць провадження діяльності з виробництва (місцезнаходження об’єкта оподаткування) та місць зберігання продукції / товарів, у тому числі переданих на відповідальне зберігання, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання.
У графі 1 зазначаються місця проведення діяльності (місцезнаходження об’єкта оподаткування) та індивідуальний номер місця зберігання відповідно до Єдиного державного реєстру місць зберігання.
У графах 2 – 4 зазначаються відповідно коди, одиниці виміру та види продукції / товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими Наказом №296.
У графі 5 зазначається відповідно кількісний показник обсягу (далі – обсяг) залишку виробленої продукції на початок звітного періоду та обсяг продукції / товару, що використовується як сировина для виробництва продукції (наприклад, виробники алкогольних напоїв зазначають спирт або виноматеріали, виробники тютюнових виробів – тютюнову сировину).
У графі 6 зазначається обсяг виробленої продукції у звітному періоді.
У графі 7 зазначається загальний обсяг продукції / товару, що надійшов виробнику (як сировина для виробництва) або повернутий виробником у звітному періоді, у тому числі:
у графі 8 – обсяг імпортної продукції / товару (у тому числі в інших митних режимах), що надійшов виробнику або повернутий виробником у звітному періоді;
у графі 9 – обсяг продукції / товару, що надійшов виробнику від інших суб’єктів господарювання або повернутий виробником іншим суб’єктам господарювання.
У графі 10 зазначається загальний обсяг продукції / товару, що реалізований / повернутий у звітному періоді, у тому числі:
у графі 11 – обсяг, що реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку підприємствам оптової торгівлі;
у графі 12 – обсяг, що реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку підприємствам роздрібної торгівлі;
у графі 13 – обсяг, що реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку через місця роздрібної торгівлі виробника;
у графі 14 – обсяг, що реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку іншим кінцевим споживачам (крім реалізованого через місця роздрібної торгівлі);
у графі 15 – обсяг, що реалізований у звітному періоді на експорт магазинам безмитної торгівлі в інших митних режимах / реімпорт.
У графі 16 зазначається обсяг використання (витрати) продукції, виробленої / отриманої як сировина для виробництва іншої продукції (наприклад, виробники алкогольних напоїв зазначають спирт або виноматеріали для виготовлення алкогольних напоїв; тютюнових виробів – тютюнову сировину).
У графах 17, 18 виробниками зазначається обсяг продукції / товару, що відпущений / отриманий в/з інше(ого) місце(я) діяльності / зберігання у звітному періоді.
У графі 19 зазначається обсяг продукції / товару, який:
- втрачено при виробництві, зберіганні, транспортуванні, втрату якого документально підтверджено;
- втрачено через форс-мажорні обставини, втрату якого документально підтверджено;
- використані для проведення досліджень чи випробувань;
- утворено як відходи, та подальше знищення або утилізацію якого документально підтверджено.
У графі 20 зазначається обсяг залишку продукції / товару на кінець звітного періоду.
У графі 21 надаються такі пояснення до граф 5 – 20 (у разі наявності):
- при імпорті / експорті продукції зазначається вид митного режиму;
- при передачі продукції / товару на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання, зазначається «передано на відповідальне зберігання»;
- інформація про отримувача (на відповідальне зберігання) продукції / товару, яка зазначена відповідно у графах 1 – 4 та 5 та/або 20 (обсяги) цього розділу, зокрема – код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта фізичної особи – підприємця. Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті;
- інформація про обставини виникнення обсягів, зазначених у графі 19, відповідно: «втрати», «втрати через форс-мажорні обставини», «використані для проведення досліджень чи випробувань», «відходи».
Окремими рядками здійснюється зазначення:
- показників щодо одного коду продукції / товару, облік яких ведеться одночасно у різних одиницях виміру;
- показників щодо повернутої продукції / товару, та її обсяг зазначається зі знаком «(-)»;
- показників графи 19 у розрізі обставин, за яких вони виникли, утворилися.
Розділ ІІ
У графах 1 – 3 зазначаються відповідно коди, одиниці виміру та види продукції / товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими Наказом №296, обсяг яких придбаний / отриманий у інших суб’єктів господарювання.
Окремими рядками здійснюється зазначення:
- показників щодо одного коду товару, облік якого ведеться одночасно у різних одиницях виміру;
- товару, переданого / отриманого на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання;
- показників при поверненні товару, та його обсяг зазначається зі знаком «(-)».
У графі 4 зазначається обсяг залишку придбаного / отриманого товару на початок звітного періоду.
У графі 5 зазначається обсяг усього придбаного / отриманого (повернутого) товару за звітний період.
У графі 6 зазначається обсяг придбаного / отриманого у виробника товару у звітному періоді та повернутого (іншому) виробнику.
У графі 7 зазначається обсяг придбаного / отриманого або повернутого за імпортом / реекспорт товару у звітному періоді.
У графі 8 зазначається обсяг придбаного товару у звітному періоді у підприємств оптової торгівлі та повернутого підприємствам оптової торгівлі.
У графі 9 зазначається обсяг усього реалізованого / повернутого товару за звітний період.
У графах 9.1 – 9.4 зазначається відповідно обсяг реалізованого / повернутого товару за звітний період відповідно підприємствам оптової торгівлі через місця роздрібної торгівлі, іншим кінцевим споживачам (крім реалізованого через місця роздрібної торгівлі).
У графі 10 зазначається обсяг втрат товару у звітному періоді при зберіганні, транспортуванні, відпуску на лабораторні потреби тощо.
У графі 11 зазначається обсяг залишку товару на кінець звітного періоду.
У графі 12 зазначаються пояснення до граф 4 – 11 (у разі наявності):
- при передачі або отриманні товару на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання, зазначається відповідно «передано на відповідальне зберігання» або «отримано на відповідальне зберігання»;
- інформація відповідно про отримувача або передавача товару (на відповідальне зберігання), яка зазначена відповідно у графах 1 – 4 та у графі 11 (обсяги) цього розділу, зокрема – код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта фізичної особи – підприємця.
Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті.
Розділ ІІІ
Зверніть увагу! При заповненні розділу ІІІ в розрізі інформації по розділах І, II спочатку заповнюють рядки з обсягами отриманої виробником продукції / товару, а потім – рядки з обсягами реалізованої виробником продукції / товару.
У графі 1 зазначається найменування юридичної особи або власне ім’я, прізвище фізичної особи – підприємця постачальника.
У графах 2, 4 зазначається код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи / ідентифікаційний (реєстраційний, обліковий) номер (код) нерезидента у країні реєстрації / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта фізичної особи – підприємця постачальника / отримувача.
Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті.
У графі 3 зазначається найменування юридичної особи або власне ім’я, прізвище фізичної особи – підприємця отримувача.
У графі 5 зазначається кількість отриманої або відвантаженої продукції / товару. Окремими рядками здійснюється зазначення показників щодо одного коду продукції / товару, облік яких ведеться одночасно у різних одиницях виміру.
У графах 6 – 8 зазначаються коди, одиниці виміру та види отриманої або відвантаженої продукції / товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими цим наказом.
Далі зазначається мета використання (графи 9 та 10) продукції/товару. Ці дві графи заповнюють лише щодо спирту та виноматеріалів!
У графі 9 зазначається вид, а в графі 10 зазначається код продукції, на виробництво якої відвантажена продукція / товар, що зазначена у графах 5 – 8 розділу (зазначають виробники спирту та виноматеріалів) згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими Наказом №296.
У графі 11 надаються необхідні пояснення (у разі їх наявності).
Наприкінці Звіту слід зазначити дату його подання та дані керівника і головного бухгалтера (прізвище, ім’я та РНОКПП або серію та номер паспорта).
Виправлення помилок у Звіті
Порядок №296 наголошує: у разі якщо виробник самостійно виявив помилки у поданому ним Звіті, він зобов’язаний подати уточнений Звіт у термін, встановлений статтею 16 Закону. Втім, посилається Порядок на Закон, який вже втратив чинність (на жаль, до нього ще не внесли відповідні зміни).
Водночас звертаємо увагу суб’єктів господарювання – ліцензіатів на можливість подати уточнені звіти у відповідні терміни, визначені ст. 72 Закону №3817, без застосування штрафів, встановлених пунктами 30 – 33 частини другої статті 73 цього Закону, а саме:
- для ліцензіатів, що подають щомісячний звіт – у разі подання уточнених звітів до кінця місяця, наступного за звітним місяцем, за який допущені помилки;
- для малих виробництв дистилятів, малих виробництв виноробної продукції, малих виробництв пива – якщо у кварталі, наступному за звітним роком, ними самостійно виявлено помилки у поданому ними щорічному звіті, вони зобов'язані подати уточнений звіт до кінця такого кварталу.
Немає в Порядку №296 і окремого розділу щодо виправлення помилок у Звіті. Немає для цього і спеціального додатка або граф у формі Звіту. Тож, по суті, виправлення полягає у поданні Звіту з правильними даними наново.
При складанні уточнюючого Звіту зверніть увагу на загальну частину. У ній зазначають:
– тип Звіту, що подається (звітний, звітний новий, уточнений), і звітний період.
Як і у випадку з податковою звітністю, якщо Звіт з виправленнями подається до закінчення строку подання Звіту за період, у якому виправляються помилки, – треба складати звітний новий тип Звіту. Уточнюючий тип застосовується вже після закінчення строку подання Звіту за цей період.
При поданні уточненого Звіту зазначають:
- порядковий номер уточненого Звіту (рядок 01.4);
- реєстраційний номер основного Звіту (рядок 02);
- реєстраційний номер попереднього уточненого Звіту (рядок 03) у разі подання такого уточненого звіту більше одного разу.
Штрафи за неподання Звіту або помилки у ньому
Неподання або несвоєчасне подання Звіту, або подання Звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі за операціями з ввезення на митну територію України та/або вивезення за межі митної території України) спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, – штраф 3 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.
Тобто у 2025 році цей штраф становить 24 000 грн!
Втім, до малих виробництв дистилятів, малих виробництв виноробної продукції та малих виробництв пива застосовується менший штраф – 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року. А це «усього» 1 600 грн.