• Посилання скопійовано

Використання води для благоустрою території - збір за водокористування на загальних підставах

Чи справляється збір за спеціальне використання води за обсяги використаної води для благоустрою власної території суб'єктом господарювання, що знаходиться в місті або іншому населеному пункті?

Згідно з п. 323.1 ст. 323 Податкового кодексу платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі -- суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи -- підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують її для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
Підпунктом 324.4.3 п. 324.4 ст. 324 цього Кодексу визначено, що збір за спеціальне використання води не справляється за воду, що використовується для потреб зовнішнього благоустрою територій міст та інших населених пунктів.
Відповідно до п. 1 ст. 13 Закону про благоустрій до об'єктів благоустрою населених пунктів належать:
1) території загального користування:
- парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки -- пам'ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;
- пам'ятки культурної та історичної спадщини;
- майдани, площі, бульвари, проспекти;
- вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;
- пляжі;
- кладовища;
- інші території загального користування;
2) прибудинкові території;
3) території будівель та споруд інженерного захисту територій;
4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.
Пунктом 1 ст. 15 Закону про благоустрій визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах повноважень визначають на конкурсних засадах відповідно до закону балансоутримувачів об'єктів благоустрою державної та комунальної форм власності. Балансоутримувача об'єктів благоустрою, які перебувають у приватній власності, визначають їх власники.
Таким чином, суб'єктами господарювання, що мають на балансі об'єкти благоустрою міста або населеного пункту (майдани, вулиці, проїзди, парки, сквери, бульвари, кладовища) та використовують воду для потреб зовнішнього благоустрою території міста або іншого населеного пункту, не сплачується збір за спеціальне використання води за обсяги такої використаної води.
Суб'єктом господарювання, який не є балансоутримувачем об'єкта благоустрою, за обсяги використаної води для благоустрою власної території, що знаходиться в місті або іншому населеному пункті, збір за спеціальне використання води сплачується на загальних підставах.

«Вісник податкової служби України» 01.06.2012, №21

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»