• Посилання скопійовано

Зростання тютюнових акцизів та індексація екоподатку та ренти: ухвалено за основу зміни до ПКУ

14 листопада нардепи прийняли за основу проект змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році

 Зростання тютюнових акцизів та індексація екоподатку та ренти: ухвалено за основу зміни до ПКУ

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (законопроект №6776-д) підтримали 260 нардепів.

Як повідомляють у ВРУ, законопроектом пропонується з урахуванням індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції збільшити ставки:

  • екологічного податку - на 11,2%,
  • рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів - на 16,8%.

Загальний ресурс від впровадження цих ініціатив за розрахунками Мінфіну становитиме 716,3 млн грн.

Проектом закону також передбачається поступове до 2025 року підвищення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби і мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів, а саме:

  • у 2018 році - на прогнозний індекс споживчих цін 11,2% та додатково на 16,7% (тобто з урахуванням попередньої індексації загалом на 29,7%),
  • у подальші роки - на 20% до рівня, еквівалентного 90 євро за 1000 штук.

Проектом передбачається, що з 1 січня 2025 року будуть дотримуватися вимоги Директиви Ради Європейського Союзу № 2011/64/ЄС від 21.06.2011 року про структуру і ставки акцизів, що застосовуються до тютюнових виробів щодо частки акцизу у середньозваженій роздрібній ціні продажу сигарет як мінімум 60%. Для цього запроваджується механізм визначення такої ціни.

Очікується, що загальний ресурс від впровадження цих ініціатив у 2018 році становитиме 11 744,0 млн гривень.

Законопроектом також пропонується імперативну норму пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу України щодо необхідності щорічного подання КМУ законопроекту про збільшення ставок, визначених в абсолютних величинах, перевести у доручення КМУ такий законопроект подавати у разі необхідності.

****

Нагадаємо, що вчора ввечері депутати також прийняли у першому читанні проект Держбюджету на 2018 рік. У двотижневий строк Кабмін повинен подати на розгляд ВР проект бюджету з врахованими пропозиціями. Більше про це тут>>

Окрім того, ухвалено за основу проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (законопроект №7116), яким пропонується врегулювати питання, пов’язані із підготовкою проекту Державного бюджету України на 2018 рік. Докладніше>>

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»