• Посилання скопійовано

У якій країні сплачувати податок з доходів: чи є у нерезидента вибір?

ПКУ дозволяє оподатковувати доходи нерезидентів, отримані з України, згідно з правилами міжнародних договорів, які ратифікувала ВРУ. У коментованих листах податківці роз’яснюють щодо оподаткування виплати роялті резиденту Польщі та продажу частки в статутному капіталі українського товариства резидентом РФ

У якій країні сплачувати податок з доходів: чи є у нерезидента вибір?

Оподаткування роялті, що виплачуються резиденту Польщі

Податківці у листі від 16.03.2018 р. №1041/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадують, що у звичайному випадку  з доходу нерезидента-юрособи у вигляді роялті платник такого доходу утримує і сплачує податок на прибуток у розмірі 15%.

Однак між Польщею та Україною укладено конвенцію про уникнення подвійного оподаткування. Пунктами 1 та 2 ст. 12 даної конвенції одночасно зазначено, що роялті, що виплачено резиденту Польщі можуть або в Польщі, або в Україні (однак за ставкою, що не перевищує 10%).

Та наші податківці зазначають, що в даному випадку ці пункти конвенції не можуть трактуватись як такі, що дають право вибору,  у якій країні проводити оподаткування. Тобто, якщо доходи можуть бути оподатковані в Україні, вони повинні бути  оподатковані саме в ній.

Отже, в наведеному випадку, з роялті, що виплачуються юрособі- резиденту Польщі, резидент України - платник такого доходу утримує податок у розмірі 10%.

Водночас, якщо резидент Польщі одержує доходи, які підлягають оподаткуванню в Україні, тоді Польща дозволить відрахування із податку свого резидента суми, яка дорівнює податку, сплаченому в Україні. Таким чином подвійне оподаткування усувається.

 

 

Оподаткування продажу нерезидентом частки в статутному капіталі української компанії

У листі від 15.03.2018 р. №1028/Б/99-99-15-02-02-14/ІПК податківці наводять аналогічне трактування норми Конвенції Між урядом України та РФ щодо уникнення подвійного оподаткування.

Так, зважаючи на те, що п. 1 ст. 13 Конвенції передбачено, що доходи нерезидента від продажу акцій, випущених під нерухоме майно, можуть оподатковуватись в Україні, то податківці наголошують, що саме в Україні вони і повинні бути оподатковані.

Отже, у разі формування статутного фонду українського ТОВ вкладами учасників у вигляді нерухомого майна, дохід від операцій з продажу нерезидентом (резидентом ФР) резиденту України частки в статутному фонді українського товариства буде оподатковуватись в Україні відповідно до положень ПКУ.

Зверніть увагу:  у п. 3 ст. 13 Конвенції передбачено, що дохід від продажу інших акцій, що не зазначені у п. 1 оподатковуються тільки у країні нерезидента, що отримує дохід.  Тому податківці у коментованому листі зазначають, що в інших випадках (якщо внесок до СК не був зроблений нерухомістю) дохід від операцій з продажу нерезидентом (резидентом РФ) резиденту України частки в статутному фонді українського товариства не підлягає оподаткуванню в Україні.

Зважаючи на листи податківців, можна прийти до висновку, що:

1)  якщо нормами міжнародної конвенції щодо уникнення подвійного оподаткування передбачено можливість оподаткування як в Україні, так і у країні нерезидента, то таке оподаткування повинно здійснюватись саме в Україні. А вже потім (за умови наявності відповідної норми в конвенції) податок у країні нерезидента може бути зменшено на суму, що була утримана в Україні;

2)  якщо у конвенції чітко зазначено країна у якій здійснюється оподаткування такого доходу, то тут безперечно податківці погоджуються, що оподаткування здійснюється лише у визначеній конвенцією країні.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»