• Посилання скопійовано

За яких умов може бути анульовано статус платника єдиного податку? Роз'яснює ДФС

Податківці нагадали, за яких умов платник податку може втратити статус платника єдиного податку та через який час він зможе відновити свій статус

За яких умов може бути анульовано статус платника єдиного податку? Роз'яснює ДФС

У листі від 06.06.2018 р. №19467-16/99-99-13-01-01-15 ДФСУ нагадала, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою. Однак, такий статус може бути анульовано контролюючим органом за таких причин:

  • за особистим бажання платника податку, шляхом подання заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів (анулювання відбувається в останній день календарного кварталу, у якому подано таку заяву);
  • припинення підприємницької діяльності фізособою - підприємцем (анулювання відбувається в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення);
  • у випадках, визначених пп. 298.2.3 ПКУ (анулювання здійснюється з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.).

При цьому, анулювання у випадках передбачених пп. 298.2.3 ПКУ відбувається виключно після проведення контролюючим органом перевірки платника податку, виявлення порушень та складання акту перевірки, який і буде підставою для анулювання свідоцтва платника ЄП. Детальніше про ці випадки ми писали тут>>

Зверніть увагу! Якщо статус платника ЄП був анульований контролюючим органом внаслідок виявлення порушень умов перебування на спрощеній системі, то обрати або перейти на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання зможе після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Якщо ж цей статус було анульовано за самостійним рішенням платника податку, то відновлення статусу платника ЄП відбувається у загальному порядку за правилами передбаченими п. 298.1.4 ПКУ (однак не більше, ніж один раз протягом календарного року).

Окремо податківці зазначили, що норми ПКУ не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку. Таке рішення надається платнику податків у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов'язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку.

***

Читайте також: Як можна втратити статус платника єдиного податку і знов його отримати: консультує ДФСУ

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»