• Посилання скопійовано

Як можна втратити статус платника єдиного податку і знов його отримати: консультує ДФСУ

У новому листі податківці нагадали, за яких умови суб’єкт господарювання може втратити статус платника єдиного податку та коли цей статус можна отримати знову (повторно зареєструватись платником єдиного податку)

Як можна втратити статус платника єдиного податку і знов його отримати: консультує ДФСУ

Коментар до листа ДФСУ від 13.11.2017  р. №30848/7/99-99-13-01-02-17

Підстави для втрати статусу платника єдиного податку

У коментованому листі податківці наголошують: реєстрація платником єдиного податку є безстроковою. Анульованою вона може бути або за власним рішенням платника єдиного податку, або за рішенням контролюючого органу (ДФС), зокрема, у випадках, визначених пп. 298.2.3 ПКУ.

Перш за все, використати ці підстави мають самі платники єдиного податку – вони мають подати заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, а податківці мають цю заяву задовільнити.

А що як "єдинник" не подав таку заяву (хоч і повинен був)?

Ось тут податківцям допоможуть перевірки і аналіз даних картки платника податків.

 

Втрата статусу "єдинника" за результатами податкової перевірки

Відповідно до п. 299.11 ПКУ, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок зазначених порушень платником єдиного податку першої – третьої груп, анулювання його реєстрації проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення виїзних документальних перевірок платника єдиного податку четвертої групи невідповідності вимогам пп. 4 п. 291.4 ПКУ у податковому (звітному) році або у попередніх періодах, такому платнику за такі періоди нараховуються податки та збори, від сплати яких він звільнявся як платник єдиного податку четвертої групи, та штрафні (фінансові) санкції (штрафи), передбачені гл. 11 розд. II  ПКУ.

Такий платник податку зобов’язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення.

 

Втрата статусу "єдинника" через наявність податкового боргу

Як нагадують податківці у коментованому листі, за рішенням контролюючого органу реєстрація платником єдиного податку може бути анульована у випадку невиконання ним обов'язку щодо переходу на сплату інших податків і зборів у разі наявності у нього податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Усе про єдиний податок
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Для того, щоб дізнатися про такий податковий борг, податківцям не потрібно проводити документальну перевірку – вони мають дані в картці платника податків і на підставі їх приймають відповідне рішення.

Для того, щоб зрозуміти, як працює ця підстава втрати статусу "єдинника", слід чітко розуміти, що таке «податковий борг».

В загальному випадку, податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (пп. 14.1.175 ПКУ).  

Тобто, якщо платник податку самостійно задекларував певну суму податку до сплати або за нього таку суму визначили податківці (у податковому повідомленні-рішенні), і сама сума такого податку, і нараховані платнику штрафи, і пеня, в разі порушення строків сплати, стають податковим боргом.

Але про які податки йдеться - усі чи лише єдиний податок? І як щодо ЄСВ?

У коментованому листі  податківці роз’яснюють:  йдеться про податковий борг зі сплати будь-яких податків та зборів, за якими визначені грошові зобов'язання (окрім наявного боргу зі сплати ЄСВ).

При цьому податківці наводять окреме роз’яснення для підприємців-"єдинників": наявність податкового боргу з податкових зобов'язань, не пов'язаних з його господарською діяльністю, не є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про виключення ФОП з реєстру платників єдиного податку.

Анулювання свідоцтва платника ЄП на реальному прикладі ми розглядали у нашій консультації  та листі ДФС.

 

Податковий борг і реєстрація платником єдиного податку

У коментованому листі податківці нагадують, що наявність податкового боргу – це одна з підстав для відмови суб’єкту господарювання в реєстрації платником єдиного податку.

При цьому з 01.01.2017 року підставою для контролюючих органів при прийнятті рішення про відмову у реєстрації ФОП платником єдиного податку є наявність у такого платника податків податкового боргу зі сплати податків та зборів, за якими визначені грошові зобов'язання, в тому числі, які не пов'язані зі здійсненням господарської діяльності (окрім наявного боргу зі сплати ЄСВ). Додамо від себе, що це стосується і щойно зареєстрованих підприємців.

Отже, перш, ніж подавати заяву про реєстрацію платником єдиного податку, перевірте, чи немає у ваших облікових даних інформації про податковий борг.

 

Повторна реєстрація платником єдиного податку.

Якщо ви – платник єдиного податку 1-3 групи, і вас позбавили цього статусу за наслідками податкової перевірки, діє правило, встановлене п. 299.11 ПКУ. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Якщо ж ви відмовилися від цього статусу за самостійним рішенням, або за вимогою закону, але на підставі поданої заяви, то зможете знову перейти на спрощену систему оподаткування за правилами, встановленими пп. 298.1.4 ПКУ. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Отже, якщо перехід на загальну систему оподаткування стався посеред року, знов перейти на єдиний податок суб’єкт господарювання зможе у наступному календарному році. Якщо ж відмова від спрощеної системи оподаткування відбулася з 1 січня, то знову стати "єдинником" суб’єкт господарювання зможе лише з 1 січня наступного календарного року.  

Для цього госпсуб'єкт має подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого він бажає та має право стати єдинником.

Та податківці у коментованому листі нагадують, що в реєстрації платником єдиного податку може бути відмовлено з наступних причин:

  • невідповідність такого суб'єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ;
  • наявність у суб'єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;
  • недотримання таким суб'єктом вимог, встановлених пп. 298.1.4 ПКУ.

При цьому відповідь щодо реєстрації або відмови в реєстрації платником ЄП податківці повинні дати протягом двох робочих днів з дня надходження заяви від суб’єкта господарювання. Відмова в реєстрації може бути оскаржена суб’єктом господарювання згідно п. 299.5 ПКУ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»