• Посилання скопійовано

З об’єкта незавершеного будівництва не сплачується податок на нерухомість

Об’єкт незавершеного будівництва підлягає реєстрації у відповідному реєстрі речових прав. А от чи підлягає такий об’єкт оподаткуванню податком на майно? Читайте у роз’ясненні від ДФСУ

З об’єкта незавершеного будівництва не сплачується податок на нерухомість

ДФСУ в індивідуальній консультації від 25.07.2018 р. №3262/6/99-99-12-02-03-15/ІПК нагадали, що об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (пп. 266.1.1 ПКУ).

 

Реєстрація права власності

Права власності підлягають державній реєстрації (п. 1 ст. 4 Закону №1952). При цьому для об'єктів незавершеного будівництва передбачена окрема процедура державної реєстрації прав. Докладніше про це читайте тут

Зверніть увагу: коли незавершене будівництво стане завершеним, тобто виникне новостворений об’єкт нерухомості, доведеться пройти нову процедуру його реєстрації. 

У разі проведення державної реєстрації права власності на новостворений об'єкт нерухомого майна, щодо якого в Державному реєстрі речових прав відкрито розділ як на об'єкт незавершеного будівництва, відповідний розділ та реєстраційна справа щодо об'єкта незавершеного будівництва закриваються, реєстраційний номер такого об'єкта скасовується. Для новоствореного об'єкта нерухомого майна відкривається новий розділ у Державному реєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, присвоюється новий реєстраційний номер такому об'єкту. Записи про речові права та їх обтяження щодо об'єкта незавершеного будівництва переносяться до розділу Державного реєстру прав, відкритого для новоствореного об'єкта.

 

Податок на нерухоме майно

У коментованому листі зазначається, що, в розумінні зазначеного вище Закону №1952 об'єкт незавершеного будівництва не вважається об'єктом нерухомого майна.

Таким чином, податківці доходять висновку, якщо у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва з відкриттям розділу як на об'єкт незавершеного будівництва, то таке майно не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно.  

Отже, можна зробити висновок, що обов’язок сплачувати цей податок виникне з дати набуття і оформлення права власності (зокрема, і реєстрації такого права) щодо новоствореного (готового) об’єкта нерухомого майна. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»