• Посилання скопійовано

Фізособа є власником виробничого цеху: що з податком на нерухомість?

Податківці розповіли, чи є об’єктом оподаткування податком на нерухомість нежитлова будівля виробничого цеху, яка належить фізособі

Фізособа є власником виробничого цеху: що з податком на нерухомість?

«Вісник. Офіційно про податки»

Не є об’єктами оподаткування будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств (пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ).

Відповідно до ДК 018-2000 будівлі промисловості (криті будівлі промислового призначення, наприклад, фабрики, майстерні, бойні, пивоварні заводи, складальні підприємства тощо) віднесено до підрозділу «Будівлі нежитлові» групи 125 «Будівлі промислові та склади» класу 1251 «Будівлі промисловості».

До будівель промисловості відносяться об’єкти нерухомості, що відповідно до ДК 018-2000 належать до класу 1251 «Будівлі промисловості», який у свою чергу включає підкласи:

  • 1251.1 — «Будівлі підприємств машинобудування та метало­обробної промисловості»;
  • 1251.2 — «Будівлі підприємств чорної металургії»;
  • 1251.3 — «Будівлі підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості»;
  • 1251.4 — «Будівлі підприємств легкої промисловості»;
  • 1251.5 — «Будівлі підприємств харчової промисловості»;
  • 1251.6 — «Будівлі підприємств медичної та мікробіологічної промисловості»;
  • 1251.7 — «Будівлі підприємств лісової деревообробної та целюлозно-паперової промисловості»;
  • 1251.8 — «Будівлі підприємств будівельної індустрії, будівельних матеріалів та індустрії, будівельних матеріалів та виробів, скляної та фарфоро-фаянсової промисловості»;
  • 1251.9 — «Будівлі інших промислових виробництв, включаючи поліграфічне».

При цьому підприємством є самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому ГКУ та іншими законами. Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків та може мати печатки (п. 1 та 4 ст. 62 ГКУ).

Отже, об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізосіб, у тому числі тих, які здійснюють підприємницьку діяльність, не підпадають під дію пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»