• Посилання скопійовано

Не знайшли авто у переліку МЕРТ – платити транспортний податок не потрібно!

Податківці зазначають: якщо автомобіля (навіть, класу люкс) немає у переліку на сайті Мінекономрозвитку, то він не є об’єктом оподаткування транспортним податком

Не знайшли авто у переліку МЕРТ – платити транспортний податок не потрібно!

Хто є платником податку?

Згідно з пп. 267.1.1 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об'єктами оподаткування.

 

Об’єкт оподаткування

Відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою КМУ, станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року МЕРТ на своєму офіційному веб-сайті розміщує перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна, тип пального .

При цьому показники транспортних засобів, які відображають кількісний вимір та визначаються у цифровому форматі, зокрема об'єм циліндрів двигуна, округлюються до найбільшого цілого значення. Наприклад, якщо об'єм циліндрів двигуна транспортного засобу 4461 см куб., то він округлюється до 4500 см куб.

 

А якщо автомобіля немає у переліку?

Податківці у консультації від 22.02.2019 р. №688/ІПК/12-32-12-03-05 зазначають, що визначальною ознакою віднесення транспортного засобу до об'єкта оподаткування транспортним податком є його присутність у переліку.

Отже, якщо у переліку немає транспортного засобу з параметрами, що відповідають автомобілю Товариства, то такий автомобіль не є об'єктом оподаткування транспортним податком у 2019 році. При цьому ціна придбання або його середньоринкова вартість не мають значення.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»