• Посилання скопійовано

Не зареєструвалися платником акцизу та продали пальне – штраф 100% від його вартості

Верховний суд підтримав позицію ДФС щодо застосування штрафів за реалізацію пального без реєстрації платником акцизу

Не зареєструвалися платником акцизу та продали пальне – штраф 100% від його вартості

Офіс великих платників податків ДФС розповідає, що днями Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду поставив остаточну крапку підтримавши рішення судів попередніх інстанцій щодо правомірності застосування Офісом великих платників штрафних санкцій до підприємства за здійснення операцій з реалізації пального без реєстрації платником акцизного податку у розмірі 10 млн грн.

Суть справи така: під час перевірки підприємства фахівці Офісу встановили реалізацію пального за період з 01.03.2016 по 08.06.2016 на суму 10 млн грн, яку було проведено без обов'язкової реєстрації реалізатора як платника акцизного податку.

Відповідно до положень ПКУ, здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку у порядку, передбаченому цим Кодексом, призводить до накладання штрафу у розмірі 100% вартості реалізованого пального.

Під час розгляду адміністративного спору позивач намагався переконати Суд, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який набрав чинності з 01 січня 2016 року, та передбачив зміни до переліку платників акцизного податку, порядку реєстрації платником акцизного податку, об'єкту і бази оподаткування акцизним податком тощо, суперечить принципу стабільності (закріпленому пп. 4.1.9 ПКУ), згідно з яким зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Крім того, платник наполягав на тому, що реалізований ним товар не є підакцизним.

Однак, контролюючим органом доведено що поняття «пальне» включає не тільки горючі матеріали, в числі яких нафтопродукти, а й інші товари, вказані в пп. 215.4 ПКУ.

Більше того, Верховний Суд погодився із висновками акту перевірки складеного спеціалістами Офісу, з приводу того, що в первинних документах, які складались Позивачем, безпосередньо зазначено реалізовану ним продукцію код УКТ ЗЕД якої відноситься Податковим законодавством з 01.01.2016 до категорії «Пальне».

Таким чином Суд касаційної інстанції підтвердив правомірність позиції Офісу, та зокрема звернув увагу на те, що подані контролюючим органом докази вказують на бездіяльність одного із найбільших в Україні дистриб’юторів в галузі хімічної промисловості щодо реєстрації платником акцизного податку після спливу більш як 3 місяців від дати набрання чинності змін в ПКУ.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»