• Посилання скопійовано

Споруди, що не належать до складу будівель: чи сплачувати майновий податок?

Миколаївські податківці проконсультували чи потрібно сплачувати податок на нерухомість з площ споруд, як земельних поліпшень, що не належать до будівель і призначені для виконання спеціальних технічних функцій

Споруди, що не належать до складу будівель: чи сплачувати майновий податок?

Коментар до ІПК від 21.10.2020 р. №4348/ІПК/14-29-04-03-24

Нагадаємо, що згідно п. 266.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на нерухомість є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

При цьому ПКУ містить наступні визначення:

  • об’єкти житлової нерухомості – будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки (пп. 14.1.129 ПКУ);
  • об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду (пп. 14.1.129-1 ПКУ).

Зверніть увагу, що в обох визначеннях мова йде саме про будівлі. Будівлями в розумінні ПКУ є земельні поліпшення, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення майна, тварин, рослин, збереження інших матеріальних цінностей, провадження економічної діяльності (пп. 14.1.15 ПКУ).

В свою чергу, відповідно до пп. 14.1.238 ПКУ споруди – земельні поліпшення, що не належать до будівель і призначені для виконання спеціальних технічних функцій.

Відповідно до цього, податківці у ІПК від 21.10.2020 р. № 4348/ІПК/14-29-04-03-24 зазначають, що об’єкти нерухомості, які не мають ознак будівель в значенні пп. 14.1.15 ПКУ та класифікуються у розділі 2 «Інженерні споруди» Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість.

Наприклад. до такої «не об’єктної» нерухомості може бути віднесено цілісний майновий комплекс, зокрема до складу якого входять: 

  • шляхи, вулиці, дороги та дорожні споруди;
  • споруди суднобудівної промисловості; 
  • нафтопроводи магістральні;
  • станції насосні та фільтраційні на магістральних водопроводах;
  • трансформаторні станції та підстанції місцевих електромереж, які класифікуються як інженерні споруди, що зазначені в розділі 2 класифікатора.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»