• Посилання скопійовано

Позичка промислового приміщення або складу: що з податком на нерухомість?

Харківські податківці нагадали, за яких умов будівлі промисловості або складські приміщення звільняються від оподаткування податком на нерухоме майно. Але чи працює така пільга, якщо ця нерухомість передана в безоплатне користування?

Позичка промислового приміщення або складу: що з податком на нерухомість?

Коментар до ІПК ДПС від 22.07.2020 р. №2989/ІПК/20-40-04-03-20

Нагадаємо, що платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ).

Водночас пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування будівель промисловості, віднесених до групи «Будівлі промисловості та склади» (код 125) ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B – F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Таким чином, застосування звільнення за пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ можливе у разі дотримання таких обов'язкових умов:

  • наявність будівель промисловості;
  • їх перебування у власності промислових підприємств;
  • такі будівлі не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Отже, якщо підприємство не належить до промислових підприємств (в значенні КВЕД), то приналежні йому будівлі підлягають оподаткуванню незалежно від способу їх використання.

Крім того, на думку податківців, наведену у коментованій ІПК, передача майна в безоплатне користування відповідає визначенню «позичка».

Позичка – це договір, за яким одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку (ст. 827 ЦКУ).

Таким чином, у разі передачі об'єктів нерухомості промислового призначення як у платне, так і у безоплатне користування іншим особам, такі будівлі є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»