• Посилання скопійовано

За які легкові авто потрібно сплачувати транспортний податок у 2023 році?

У 2023 році за легкові автомобілі вартістю понад 2512500 грн необхідно сплачувати транспортний податок

За які легкові авто потрібно сплачувати транспортний податок у 2023 році?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року – у 2023 році – 2 512 500 гривень (ст. 267.2).

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік таких легкових автомобілів, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 01 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об'єкт оподаткування.

Підставою для сплати є податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити яке надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Щодо платників податку – юридичних осіб то вони самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого 2023 року зобов’язані подати контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Також, платникам – юридичним особам необхідно врахувати, що затверджено нову форму Податкової декларації з транспортного податку (наказ Мінфіну від 30.11.2022 р. №401 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13 грудня 2022 року за №1585/38921) зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 20.12.2022 р. №444 (зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 року за №1653/38989) (далі накази №401, №444).

Електронна форма декларації за посиланням.

Транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного місцевого бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України. Зокрема, фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення; юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображені в річній податковій декларації.

Джерело: ДПС у Чернівецькій області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»