• Посилання скопійовано

Доходи, отримані у 2011 році від продажу нерухомого та рухомого майна, підлягають декларуванню

Відповідно до ст. 172 ПКУ, у разі якщо громадянин здійснював продаж квартири один раз протягом календарного року, або її частки, кімнати, житлового садового будинку (включаючи землю під ним), та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, то податок від такого продажу взагалі не сплачується. Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не поширюється на майно, отримане таким платником у спадщину.

Якщо протягом року громадянин продавав житло (квартиру, кімнату, житловий чи дачний будинок) вдруге та більше разів або об’єкт перебуває у власності продавця менше 3 років, то отриманий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою 5% з усієї вартості житлового об’єкта.

Щодо продажу іншої (не житлової) нерухомості, наприклад гаражів, магазинів, складських приміщень та земельної ділянки, що належить фізособі на праві власності, то оподаткуванню за ставкою 5% підлягає вся вартість таких об’єктів, незважаючи на кількість продажів таких об’єктів у календарному році.

Також, відповідно до ст. 173 ПКУ, при продажу об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного човна не частіше одного разу протягом року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою у розмірі 1 відсотка вартості такого об’єкта.

Дохід від продажу другого, третього та кожного наступного легкового автомобіля обкладається ПДФО за ставкою, встановленою ст. 167 ПКУ — 5%.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»