• Посилання скопійовано

Оподаткування допомоги на поховання

Підприємство надає допомогу родичам померлого працівника за останнім місцем роботи у розмірі 4500 грн. Як обкладається податком на доходи фізичних осіб така допомога та як відобразити таку суму допомоги в податковому розрахунку за формою №1ДФ?

Відповідно до пп. «б» пп. 165.1.22 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку, зокрема роботодавцем такого померлого платника за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію), у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 цього Кодексу (у 2012 р. — 3000 грн). Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).
Отже, у випадку, що розглядається, обкладенню податком на доходи фізичних осіб підлягає сума перевищення, а саме 1500 грн, за ставкою, визначеною ст. 167 Податкового кодексу.
Відповідно до довідника ознак доходів, наведених у додатку до Наказу №1020, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку роботодавцем за його останнім місцем роботи, відображаються у податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «146».
При цьому у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» податкового розрахунку відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку у паспорті), яка отримуватиме допомогу на поховання.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»