• Посилання скопійовано

Скільки сплатити податку у разі отримання квартири від дідуся

Дідусь є родичем другого ступеня споріднення, тому ставка податку — 5%

Фахівці податкової служби інформують, що ставка оподаткування встановлюється залежно від об’єкта спадщини та ступеня споріднення спадкоємця зі спадкодавцем. Вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою.
Членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або жінка та діти, у тому числі усиновлені. Інші — це родичі другого ступеня споріднення.
Тому якщо громадянин України є родичем другого ступеня споріднення, дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягають оподаткуванню, враховується у складі загального річного доходу платника податків та відображається у річній податковій декларації про майновий стан та доходи. Спадкоємець повинен подати таку декларацію до 1 травня року, наступного за звітним, до податкового органу за місцем своєї податкової адреси і сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

Джерело: ДФС у Сумській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»