• Посилання скопійовано

Доходи у вигляді дивідендів кінцево оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок

Приватне підприємство «А» належить до 4-ї групи єдиного податку за ставкою 5%, чи виникає зобов’язання, згідно з п. 167.2 ПКУ, оподатковувати доходи засновникові у вигляді дивідендів при їх виплаті?

Відповідно до пп. 164.2.8 ст. 164 ПКУ від 02.12.10 р. №2755-VI (зі змінами та доповненнями) базою оподаткування фізосіб є дохід у вигляді дивідендів, крім дивідендів, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юрособою-резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента та внаслідок якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Порядок оподаткування доходів у вигляді дивідендів регламентується п. 170.5 ст. 170 ПКУ.

Відповідно до п. 170.5 ст. 170 ПКУ, податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати) на його користь дивідендів є емітент корпоративних прав або за його дорученням — інша особа, яка здійснює таке нарахування (виплату).

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, що сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального (є суб’єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів (пп. 170.5.2 ст. 170 ПКУ).

Дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав резидентом, що є юридичною особою, оподатковуються за ставкою, визначеною у пункті 167.2 статті 167 ПКУ (5%), крім дивідендів на користь фізосіб (у т. ч. нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, які згідно з пп. 153.3.7 ст. 153 ПКУ прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням.

Відповідно до пп. 170.5.4 ст. 170 ПКУ доходи у вигляді дивідендів кінцево оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок.

Крім цього, повідомляємо, що згідно з пп. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ податкові агенти, які нараховують та виплачують дохід фізособам, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, якщо інше не визначено нормами ПКУ, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу ДПС за місцем свого розташування.

Зазначений податковий розрахунок затверджено наказом ДПАУ «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» від 24.12.10 р. №1020.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»