• Посилання скопійовано

Застосовуємо податкову соціальну пільгу до зарплати працівника, який утримує дітей

Як визначається граничний розмір зарплати для застосування податкової соцпільги для працівника з дітьми? На який розмір може розраховувати такий працівник та чи може чоловік та дружина одночасно мати право на застосування цієї пільги?

Застосовуємо податкову соціальну пільгу до зарплати працівника, який утримує дітей

Як відомо, податкова соціальна пільга (далі - ПСП) може застосовуватися тільки до розміру заробітної плати, яка дорівнює прожитковому мінімуму, встановленому на 1 січня звітного року та помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

У 2016 році такий розмір доходу, який дає право застосовувати  ПСП, становить 1930 грн (1378 грн × 1,4). 

Тож, якщо нарахована зарплата  працівника дорівнює або менше 1930 грн, то до такого доходу може бути застосована ПСП у розмірі 689 грн (50% від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року).

При цьому застосовуватися ПСП може тільки до суми нарахованої зарплати, отриманої від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. Підставою для початку застосування ПСП буде написана заява працівника у довільній формі. Але податківці у своєму роз’ясненні від 11.02.2016 р. №501/Г/20-40-17-02-15 наголошують, що  за зразок при оформленні такої заяви може братися форма заяви, що була встановлена наказом ДПАУ «Щодо затвердження форм заяв і повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядку інформування платників податку» від 30.09.2003 № 461.

Розміри ПСП для працівників з дітьми

Працівник, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на ПСП у розмірі 100% суми ПСП у розрахунку на кожну таку дитину (пп. 169.1.2 ПКУ). Отже, у 2016 році розмір ПСП працівника, який утримує двох дітей віком до 18 років, буде становити 1378 гривень (689 грн х 2). Такий розмір ПСП застосовується до зарплати працівника, якщо її розмір протягом 2016 року буде дорівнюватися 3860 грн або буде менше цього значення. Сума граничного розміру зарплати для застосування ПСП визначається, як добуток граничного розміру зарплати для застосування ПСП та відповідної кількості дітей працівника (3860 грн = 1930 грн х 2).

При застосуванні такого виду ПСП потрібно пам’ятати, що вона може надаватися тільки одному із батьків дітей. Тож працівник (працівниця) при написанні заяви щодо застосування такої ПСП має зазначити інформацію, що його дружина (чоловік) при одержанні ПСП за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»