• Посилання скопійовано

Зарахування ПДФО за місцем знаходження виробничих підрозділів: законопроект

Запропоновано внести зміни до статей 14 та 168 Податкового кодексу щодо зарахування ПДФО за місцем знаходження виробничих підрозділів

 Зарахування ПДФО за місцем знаходження виробничих підрозділів: законопроект

29 вересня 2017 року у Верховній Раді нардеп А. Геращенко зареєстрував законопроект №7149 "Про внесення змін до статей 14 та 168 Податкового кодексу України щодо зарахування податку з доходів фізичних осіб по місцю знаходження виробничих підрозділів".

Як зазначено у пояснювальній записці, внесення змін до ПКУ обумовлене необхідністю однозначного тлумаченням пп. 14.1.30, пп. 168.4.2, пп.168.4.3, пп. 168.4.4 ПКУ, оскільки поняття «відокремлений підрозділ» звужує коло території по сплаті ПДФО тільки за місцезнаходженням «відокремленого підрозділу».

В межах процесу децентралізації влади розширяється коло повноважень, наданих органам місцевого самоврядування. Нова система вирівнювання дозволяє регіонам залишати більшу частину коштів на місцях для наповнення своїх бюджетів. Акумульовані кошти направляються на соціальний розвиток тих громад, на території яких знаходяться виробництва, цехи, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо шляхом рівномірного розподілу потоку сплаченого ПДФО між бюджетами таких громад. Тому з метою більш глибинного і концептуального підходу до вдосконалення податкового законодавства України, зокрема, у частині адміністрування ПДФО, виникла практична необхідність внесених змін.

На даний момент це питання залишається законодавчо не врегульованим.

З огляду на це, законопроектом пропонується доповнити ст. 14 ПКУ новим пп. 14.1.30-1, у якому визначити поняття "виробничий структурний підрозділ" (для розділу IV цього Кодексу – у визначенні Господарського кодексу України).   

Окрім того, пропонується уточнити порядок сплати (перерахування) ПДФО до бюджету, виклавши  в новій редакції пп. 168.4.2-168.4.4 ПКУ.

Запропоновано такий порядок застосовувати всіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають відокремлені підрозділи (філії, відділення, представництва) та/або виробничі структурні підрозділи (виробництва, цехи, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо), що розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами та/або виробничими структурними підрозділами, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку.

У разі прийняття рішення про створення відокремленого підрозділу(філії, відділення, представництва)та/або виробничого структурного підрозділу (виробництва, цеху, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо) юридична особа повинна буде повідомити про це контролюючі органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням таких новостворених підрозділів у встановленому порядку.

Суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом та/або виробничим структурним підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період пропонується перераховувати до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (філії, відділення, представництва) та/або виробничого структурного підрозділу (виробництва, цеху, відділення, дільниці, бригади, бюро, лабораторії тощо). 

Якщо виробничий структурний підрозділ (виробництво, цех, відділення, дільниці, бригада, бюро, лабораторія тощо) не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий виробничий структурний підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконуватиме відокремлений підрозділ. Податок на доходи, нарахований працівникам виробничого структурного підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого виробничого структурного підрозділу.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ та/або виробничий структурний підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконуватиме юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу та/або виробничого структурного підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу та/або виробничого структурного підрозділу.

Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів та/або виробничих структурних підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених виробничих структурних підрозділів, виробничий структурний підрозділ (виробництво, цех, відділення, дільниця, бригада, бюро, лабораторія тощо), який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та/або виробничих структурних підрозділів.

Органи, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в установленому Бюджетним кодексом України порядку розподілятимуть зазначені кошти згідно з нормативами, визначеними Бюджетним кодексом України, та спрямовують такі розподілені суми до відповідних бюджетів.

Передбачено, що у разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2019 року.

***

Читайте також: 

Запропоновано сплачувати ПДФО за місцем проживання фізосіб 

Уряд пропонує повертати надміру сплачений ПДФО за податковою адресою платника податку  

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»