• Посилання скопійовано

Напередодні свят: оподаткування подарункових сертифікатів, подарованих громадянину юрособою

Податківці розповіли, як оподаткувати подарункові сертифікати, надані юрособою фізособі у подарунок

Напередодні свят: оподаткування подарункових сертифікатів, подарованих громадянину юрособою

Відповідно до норм ПКУ, до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, ненарахованих процентів за користування кредитом відповідно до Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", - повідомляє ДФС у Одеській області.

Додаткові блага – кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розд.IV ПКУ).

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, то базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: 

  • К = 100 : (100 - Сп), 

де К - коефіцієнт; 

Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Водночас не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2017 році: 3200*25% =800 грн), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. 

Ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп.167.2-167.5 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Отже, якщо юрособа надає подарункові сертифікати фізособам, то вартість таких сертифікатів включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як додаткове благо та оподатковується за ставкою 18% від суми перевищення 800 грн та відображається роботодавцем у формі №1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо. Крім того, якщо вартість сертифікату перевищує 800 грн, із суми перевищення слід сплатити 1,5% військового збору.

Читайте також: Готуємося до свят: 10 актуальних матеріалів редакції

Джерело: ДФС в Одеській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»