• Посилання скопійовано

12 запитань та відповідей щодо оподаткування операцій з криптовалютами в Україні

Думка про те, що криптовалюта не визнана офіційною грошовою одиницею, а тому купівля-продаж криптовалют не підлягає оподаткуванню є хибною. Розглянемо ситуацію, в якій фізична особа резидент купує та продає крипто валюту без здійснення майнингу

12 запитань та відповідей щодо оподаткування операцій з криптовалютами в Україні

Артем Середа,

податковий радник «allTax»

Як слід розцінювати операції з купівлі продажу криптовалют?

Операції з купівлі-продажу криптовалю слід розцінювати як діяльність, яка має на меті отримання прибутку, а тому фактично є підприємницькою діяльністю.

 

Чи підлягають операції з купівлі-продажу криптовалют оподаткуванню в Україні?

Положення ст. 165.1 ПКУ містять інформацію про доходи, які оподаткуванню не підлягають. Оскільки, ст. 165.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) не звільняє операції з купівлі-продажу криптовалют від оподаткування, то такі операції підлягають оподаткуванню у випадку отримання від них доходу.

 

Що саме буде оподатковуватися при здійсненні операцій з купівлі-продажу криптовалют?

Враховуючи, що купівлю-продаж криптовалют здійснює фізична особа, то відповідно до ст. 163.1 ПКУ, об'єктом оподаткування резидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. Фактично, оподатковуватися буде лише дохід від купівлі-продажу криптовалют.

 

Яким буде джерело походження коштів від купівлі-продажу криптовалют?

Слід врахувати, що фактично фізична особа при здійсненні операцій з купівлі-продажу криптовалют знаходиться в Україні, але всі операції, що відбуваються знаходяться поза межами України. Підтвердженням здійснення операції поза межами України, може бути те, що безпосередньо самі торгівельні біржи, на яких відбуваються операції зареєстровані за межами України. Прикладом є біржа www.yobit.net. Відповідно до даних веб-ресурсу www.whois.com вона зареєстрована в Росії. Фактично, місцем здійснення операції з купівлі-продажу криптовалюти на біржі є країна реєстрації біржі.

Тому операції з купівлі-продажу криптовалюти необхідно розцінювати як «іноземний дохід», отриманий з джерел за межами України, оскільки сама торгівельна операція з купівлі-продажу та процес отримання прибутку відбувається за межами України.

 

Чи є купівля продаж криптовалюти операціями з «інвестиційними активами» та чи може оподатковуватися за ставкою 5 %?

Операція з купівлі-продажу криптовалют не може розцінюватися як операція з «інвестиційними активами», оскільки положення п. 170.2 ПКУ містять виключний перелік понять, що відносять до «інвестиційних активів» та «інвестиційного прибутку». Інформація про активи, схожі на криптовалюти в ній не зазначається.

 

Чи підлягає оподаткуванню операція з купівлі криптовалюти?

Придбання криптовалюти не підлягає оподаткуванню, оскільки сам факт придбання криптовалюти не підтверджує факту отримання прибутку.

 

Які операції з криптовалютами підлягають оподаткуванню та за якими ставками?

Якщо криптовалюта була продана за вищою ціною ніж придбавалася, наприклад  1 «Bitcoin» було придбано за 1000 у.е, а продано за 7000 у.е. То позитивна різниця складає 6000 у.е. По своїй правовій суті, такий прибуток є пасивним прибутком, оскільки фізична особа-покупець безпосередньо не впливала на фактори зростання вартості криптовалюти. Але чинні положення п. 170.2 ПКУ не визнають криптовалюту «інвестиційним прибутком» та «інвестиційним активом», і тому прибуток від такого продажу не може оподатковуватися відповідно до положень п. 170.2 ПКУ по зниженій ставці 5 %. Такий прибуток слід трактувати як «будь-який дохід отриманий резидентами» та «інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України» відповідно до п. 14.1.55 ПКУ, а тому він підлягає оподаткуванню на загальних підставах по ставці 18 %, яка передбачена п. 167.1 ПКУ. Тобто, 18 % від 6 000 у.е. складає 1 080 у.е.. 1 у.е складає 1 доллар США, переводимо по офіційному курсу НБУ в гривню на момент отримання прибутку та рахуємо суму податку, що підлягає сплаті.

 

Коли виникає обов’язок оплати податок на доходи фізичних осіб?

Обов’язок сплати податку виникає в день отримання прибутку, тобто в день зарахування грошових коштів від продажу/обміну криптовалюти на гроші. Але сплачується до 01 серпня наступного року. 

 

Чи підлягає оподаткуванню обмін однієї криптовалюти на іншу?

Наголошуємо на тому, що оподаткуванню підлягатиме лише виведений дохід, тобто ті криптовалюти, які було обміняно на грошові кошти і переведено на банківський рахунок/картку фізичної особи. Операції з обміну однієї крипто валюти на іншу не підлягатимуть оподаткуванню враховуючи той факт, що обмін однієї криптовалюти на іншу не є доходом. При обміні криптовалют слід звертати увагу на вартість першої інвестиції, тобто суми за яку було придбано першу криптовалюту, а також на суму, за яку було обміняно (продано) останню криптовалюту на грошову одиницю. Наприклад, 1 «Litecoin» було придбано за 1000 у.е., обміняно на 1 «Bitcoin». Пізніше, 1 «Bitcoin» було обміняно на 6 000 у.е., і позитивна різниця склала 5 000 у.е. У такому випадку оподаткуванню підлягатиме позитивна різниця в 5 000 у.е. по ставці 18 %.

Тобто фактично, при продажі криптовалюти оподаткуванню підлягає лише позитивна різниця між сумою купівлі та продажем.

 

Чи оподатковуються в Україні операції нерезидентів з купівлі-продажу криптовалют?

Враховуючи положення п. 163.2 ПКУ, дохід нерезидента від операцій з купівлі-продажу криптовалют оподатковуватися не буде, навіть при умові, що нерезидент фізично знаходиться в Україні, оскільки операції з купівлі-продажу криптовалют відбуваються поза межами України, а саме на біржі. Нерезидент має сплатити податки в країні, резидентом якої він є. Виключенням будуть операції нерезидента з купівлі-продажу криптовалют, які здійснюються на українських біржах. До таких операцій буде застосовуватися загальне правило, що й до оподаткування резидентів. 

 

Коли необхідно подати податкову декларацію та сплатити податок?

Податкову декларацію необхідно подати за рік, що завершився до 01 травня наступного року, а податок необхідно сплатити до 01 серпня. Тобто декларація за 2017 рік подається до 01 травня 2018 року, а податок сплачується до 01 серпня 2018 року.

 

Яка відповідальність за ухилення від сплати податків від операцій з купівлі-продажу криптовалют?

Фізичні особи несуть кримінальну та фінансову відповідальність за ухилення від сплати податків при здійсненні операцій з купівлі-продажу криптовалют. У випадку ухилення від сплати податків у значних, великих, або особливо великих розмірах, - фізична особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності за ч. 1, 2 або 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (далі - КК України). В рамках кримінального провадження до такої особи може бути застосовано штраф в розмірі від 17 000 до 425 000 гривень в залежності від частини статті 212 КК України, а також може бути застосована конфіскація майна. У випадку непритягнення до кримінальної відповідальності, до фізичної особи може бути застосована фінансова відповідальність, передбачена п. 123.1 ПКУ, а саме штраф в розмірі 25 % від прихованої суми податку, а також пеня. 

***

Читайте також: До КВЕД хочуть внести вид діяльності «майнінг»

Автор: Артем Середа, податковий радник

Джерело: Юридична компанія «allTax»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»